Ordspråk med pannkakor

Pannkaka var en viktig och uppskattad maträtt även förr i tiden. Det avspeglas inte minst i de mängder av ordspråk med pannkakor som finns. Här är några:


  • Man matar inte grisar med pannkakor.

  • Man är aldrig säker förrän hon ligger i magen, sa pojken som tappade pannkakan i askan.

  • Rik mans sjuka och fattig mans pannkaka osar det av lång väg.

  • Den rikes död och den fattiges pannkaka ljuder mest.

  • Upp som en sol och ner som en pannkaka.

  • Alltihop blev bara pannkaka.

  • Marsch, pannkaka!

  • Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


    Julkakor

    Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

    Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

    Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

     julkakor.se

    Scones

    Majsscones

    När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

    scones.se

    Mat på minuter

    Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

    Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

    fiskrecept.nu


    Formbröd

    Kom i form med hembakat bröd!

    Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

    Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
    Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
    Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

     hembakatbrod.se


    Hembakat bröd

    Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

    Snabba scones

    Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
    Prenumerera direkt! Gratis!

    Surdegsbröd

    Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
    Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

    Läs mer ...