En av Sveriges främsta matbloggare, Lisa Förare Winbladh, tipsade i sin blogg om vår webbplats, pannkakor.se, och skrev att hennes egen favorit är  kikärtspannkakor. pannkakor.se fick lov att använda receptet.

Tack Lisa FW!

Kikärtspannkakor

Receptet är lagom till 2-3 personer

Du behöver

  • 2 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • ev lite kryddfrön
  • 1/2 tsk gurkmeja

Gör så här

Lisa FW påpekar att proportionerna kan variera beroende på vilket kikärtsmjöl du använder, men att receptet annars är mycket enkelt.

Vispa ut kikärtsmjölet i vattnet, blanda i socker och salt. Krydda med förlagsvis "lite trevliga kryddfrön" (till exempel koriander-, fänkåls- eller spiskumminfrön) och gurkmeja.

Låt stå minst en timme, gärna längre.

Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör och olja.

Lisa skriver att hon "gillar när de är ganska hårdgräddade, annars kan de ha en lite rå smak i mitten. Håll färdiga pankisar varma i ugnen. Täck inte över dem, då smakar de bara kokt".

Receptet är, med tillstånd från Lisa Förare Winbladh, hämtat från hennes blogg, Matälskaren

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Ulrika
19 juni 2011

Hittar inte kikärtsmjöl! Vart söker jag? Kan man mixa burkkikärtor?

Svar av Anna
29 augusti 2011

hälsokosten har kikärtsmjöl

Svar av b-bus
6 oktober 2012

Alibababutikerna har dom ska det vara så krångligt

Kommentar av mumlan
9 juni 2009

På hälsokosten brukar det finnas kikärtsmjöl också. Och på Goodstore i Stockholm.

Kommentar av Leo
20 maj 2009

Hur gott som helst är detta. Man blir mätt för 5 kronor. Lägg till 3 kronor för två ägg och du blir mätt + får lite fler näringsämnen i dig. Mjölet innehåller mycket protein!

Kikärtsmjöl heter "Gram Flour" eller "Besan" och kan hittas i Indiska butiker mfl.

Luras inte av den skumma smaken av det råa mjölet. Det är flyktiga ämnen som skapar denna, och de försvinner vid gräddningen.

Kommentar av Arsa
3 april 2009

shiit jätte gott=)

Kommentar av StureBertilPlan
5 april 2010

Nej tack, lite för budget för mig.

Kommentar av ahmed al-fathah
8 april 2008

hej jag heter ahmed och gillar kikärter men inte i pannkakor jag skulle föredra att använda majskorn med lite avokado PS låt inte degen bli för söt för då blir den inte god

Svar av EK
19 maj 2010

Kikärtsmjöl om jag får be. Bort med särskrivningarna om du nu ska vara språkpolis.

Svar av
11 november 2009

kikärts mjöl, inte kikärtor!!!!

Kommentar av Jonas
13 mars 2008

Jag ville prova det här men lyckades inte få tag på något kikärtsmjöl, kanske behöver man gå till någon specialbutik?

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...