En av Sveriges främsta matbloggare, Lisa Förare Winbladh, tipsade i sin blogg om vår webbplats, pannkakor.se, och skrev att hennes egen favorit är  kikärtspannkakor. pannkakor.se fick lov att använda receptet.

Tack Lisa FW!

Kikärtspannkakor

Receptet är lagom till 2-3 personer

Du behöver

  • 2 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • ev lite kryddfrön
  • 1/2 tsk gurkmeja

Gör så här

Lisa FW påpekar att proportionerna kan variera beroende på vilket kikärtsmjöl du använder, men att receptet annars är mycket enkelt.

Vispa ut kikärtsmjölet i vattnet, blanda i socker och salt. Krydda med förlagsvis "lite trevliga kryddfrön" (till exempel koriander-, fänkåls- eller spiskumminfrön) och gurkmeja.

Låt stå minst en timme, gärna längre.

Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör och olja.

Lisa skriver att hon "gillar när de är ganska hårdgräddade, annars kan de ha en lite rå smak i mitten. Håll färdiga pankisar varma i ugnen. Täck inte över dem, då smakar de bara kokt".

Receptet är, med tillstånd från Lisa Förare Winbladh, hämtat från hennes blogg, Matälskaren

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Ulrika
19 juni 2011

Hittar inte kikärtsmjöl! Vart söker jag? Kan man mixa burkkikärtor?

Svar av Anna
29 augusti 2011

hälsokosten har kikärtsmjöl

Svar av b-bus
6 oktober 2012

Alibababutikerna har dom ska det vara så krångligt

Kommentar av mumlan
9 juni 2009

På hälsokosten brukar det finnas kikärtsmjöl också. Och på Goodstore i Stockholm.

Kommentar av Leo
20 maj 2009

Hur gott som helst är detta. Man blir mätt för 5 kronor. Lägg till 3 kronor för två ägg och du blir mätt + får lite fler näringsämnen i dig. Mjölet innehåller mycket protein!

Kikärtsmjöl heter "Gram Flour" eller "Besan" och kan hittas i Indiska butiker mfl.

Luras inte av den skumma smaken av det råa mjölet. Det är flyktiga ämnen som skapar denna, och de försvinner vid gräddningen.

Kommentar av Arsa
3 april 2009

shiit jätte gott=)

Kommentar av StureBertilPlan
5 april 2010

Nej tack, lite för budget för mig.

Kommentar av ahmed al-fathah
8 april 2008

hej jag heter ahmed och gillar kikärter men inte i pannkakor jag skulle föredra att använda majskorn med lite avokado PS låt inte degen bli för söt för då blir den inte god

Svar av EK
19 maj 2010

Kikärtsmjöl om jag får be. Bort med särskrivningarna om du nu ska vara språkpolis.

Svar av
11 november 2009

kikärts mjöl, inte kikärtor!!!!

Kommentar av Jonas
13 mars 2008

Jag ville prova det här men lyckades inte få tag på något kikärtsmjöl, kanske behöver man gå till någon specialbutik?

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...