En av Sveriges främsta matbloggare, Lisa Förare Winbladh, tipsade i sin blogg om vår webbplats, pannkakor.se, och skrev att hennes egen favorit är  kikärtspannkakor. pannkakor.se fick lov att använda receptet.

Tack Lisa FW!

Kikärtspannkakor

Receptet är lagom till 2-3 personer

Du behöver

  • 2 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • ev lite kryddfrön
  • 1/2 tsk gurkmeja

Gör så här

Lisa FW påpekar att proportionerna kan variera beroende på vilket kikärtsmjöl du använder, men att receptet annars är mycket enkelt.

Vispa ut kikärtsmjölet i vattnet, blanda i socker och salt. Krydda med förlagsvis "lite trevliga kryddfrön" (till exempel koriander-, fänkåls- eller spiskumminfrön) och gurkmeja.

Låt stå minst en timme, gärna längre.

Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör och olja.

Lisa skriver att hon "gillar när de är ganska hårdgräddade, annars kan de ha en lite rå smak i mitten. Håll färdiga pankisar varma i ugnen. Täck inte över dem, då smakar de bara kokt".

Receptet är, med tillstånd från Lisa Förare Winbladh, hämtat från hennes blogg, Matälskaren

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Ulrika
19 juni 2011

Hittar inte kikärtsmjöl! Vart söker jag? Kan man mixa burkkikärtor?

Svar av Anna
29 augusti 2011

hälsokosten har kikärtsmjöl

Svar av b-bus
6 oktober 2012

Alibababutikerna har dom ska det vara så krångligt

Kommentar av mumlan
9 juni 2009

På hälsokosten brukar det finnas kikärtsmjöl också. Och på Goodstore i Stockholm.

Kommentar av Leo
20 maj 2009

Hur gott som helst är detta. Man blir mätt för 5 kronor. Lägg till 3 kronor för två ägg och du blir mätt + får lite fler näringsämnen i dig. Mjölet innehåller mycket protein!

Kikärtsmjöl heter "Gram Flour" eller "Besan" och kan hittas i Indiska butiker mfl.

Luras inte av den skumma smaken av det råa mjölet. Det är flyktiga ämnen som skapar denna, och de försvinner vid gräddningen.

Kommentar av Arsa
3 april 2009

shiit jätte gott=)

Kommentar av StureBertilPlan
5 april 2010

Nej tack, lite för budget för mig.

Kommentar av ahmed al-fathah
8 april 2008

hej jag heter ahmed och gillar kikärter men inte i pannkakor jag skulle föredra att använda majskorn med lite avokado PS låt inte degen bli för söt för då blir den inte god

Svar av EK
19 maj 2010

Kikärtsmjöl om jag får be. Bort med särskrivningarna om du nu ska vara språkpolis.

Svar av
11 november 2009

kikärts mjöl, inte kikärtor!!!!

Kommentar av Jonas
13 mars 2008

Jag ville prova det här men lyckades inte få tag på något kikärtsmjöl, kanske behöver man gå till någon specialbutik?

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...