Glutenfria pannkakor utan mix

Det är inte så svårt att laga goda, glutenfria pannkakor utan mjölmix. Det här receptet brukar ge goda, mjuka pannkakor som håller ihop bra.

Tänk bara på att låta smeten stå till sig och svälla innan du gräddar.

OBS! Du behöver en mixer, stavmixer eller elvisp för att få smeten riktigt slät. Det går att göra pannkakorna utan mixer men då kommer de att bli grövre och svårare att steka.

 

Du behöver

  • 4 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • 2 dl havregryn
  • 1/2 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2- tsk salt

Gör så här

Häll mjölken i en bunke, knäck äggen och vispa eller mixa i dem.

Tillsätt havregryn och mixa slätt. Häll i bovetemjöl, majsstärkelse och mixa eller vispa.

Tillsätt olja och salt och vispa tills det löst sig.

Låt nu smeten stå och svälla i minst 30 minuter, gärna längre. Är det varmt så ställ den svalt eller i kylskåp.

Värm pannkaks- eller plättlaggen tills den är medelvarm. Smörj med smör eller olja och grädda medeltunna pannkakor eller plättar.

Om smeten är för tjock så späd med mjölk eller vatten.

Läsarkommentarer


 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...