![]() ![]() ÄrtsoppaPå pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut? Vegetarisk ärtsoppaDu behöver
Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten. Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av. Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem. Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid. Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak. Servera med sötstark grovkorning senap.
Ärtsoppa med fläskDu behöver
Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten. Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av. Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem. Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel. Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt. Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid. Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak. Servera med sötstark grovkorning senap. Läsarkommentarer
![]() ![]() 11 november 2009
Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap! ![]() ![]() ![]() 1 april 2013
Håller med! ![]() ![]() ![]() 9 februari 2009
glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet. den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 april 2013
Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-) ![]() ![]() ![]() 2 oktober 2008
Glöm inte att dricka punch till! ![]() ![]() ![]() 23 januari 2011
Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt) Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier. ![]() ![]() 5 juli 2012
??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-) ![]()
![]() ![]() ![]()
|
|
Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.
Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.
Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.