Ärtsoppa

På pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut?

Vegetarisk ärtsoppa

Du behöver

  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

 

Ärtsoppa med fläsk

Du behöver

  • ca 350 g bogfläsk eller rimmat sidfläsk
  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt, var försiktig med salt om köttet är salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel.

Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

Läsarkommentarer


Kommentar av pet
23 januari 2011

Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.

Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.

Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.

Kommentar av surgubben
11 november 2009

Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap!

Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Håller med!

Kommentar av Jens-Petter
9 februari 2009

glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet.

den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;)

Redaktionens kommentar
Låter som i längsta laget, tycker jag :)
Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-)

Kommentar av per
2 oktober 2008

Glöm inte att dricka punch till!

Svar av pet
23 januari 2011

Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt)

Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier.

Svar av Ace
5 juli 2012

??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-)

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

Kladdkaka brukar bli den perfekta kakan när det är brådis eller när gästerna kommer oväntat. Och visst är det smidigt med en lättbakad kaka som går fort att grädda.

Men det går att lyfta kladdkakan till en ny nivå, utan mycket ansträngning. Prova ett nytt recept på kladdkaka med tryffel!

Eller testa att laga en god chokladpaj med kladdkakefyllning. Kanske en mjuk chokladkladdkaka serverad med lättvispad grädde?

Nästan lika snabbakade som den klassiska kladdkakan men helt klart elegantare!

Stilfull fika!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...