Ärtsoppa

På pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut?

Vegetarisk ärtsoppa

Du behöver

  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

 

Ärtsoppa med fläsk

Du behöver

  • ca 350 g bogfläsk eller rimmat sidfläsk
  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt, var försiktig med salt om köttet är salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel.

Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

Läsarkommentarer


Kommentar av pet
23 januari 2011

Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.

Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.

Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.

Kommentar av surgubben
11 november 2009

Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap!

Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Håller med!

Kommentar av Jens-Petter
9 februari 2009

glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet.

den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;)

Redaktionens kommentar
Låter som i längsta laget, tycker jag :)
Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-)

Kommentar av per
2 oktober 2008

Glöm inte att dricka punch till!

Svar av pet
23 januari 2011

Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt)

Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier.

Svar av Ace
5 juli 2012

??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-)

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...