ÄrtsoppaPå pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut? Vegetarisk ärtsoppaDu behöver
Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten. Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av. Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem. Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid. Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak. Servera med sötstark grovkorning senap.
Ärtsoppa med fläskDu behöver
Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten. Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av. Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem. Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel. Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt. Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid. Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak. Servera med sötstark grovkorning senap. Läsarkommentarer
Kommentar av
surgubben
11 november 2009
Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap! Svar av Namn/signatur
1 april 2013
Håller med! Kommentar av
Jens-Petter
9 februari 2009
glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet. den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;)
Redaktionens kommentar
Låter som i längsta laget, tycker jag :)
Svar av Namn/signatur
1 april 2013
Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-) Kommentar av
per
2 oktober 2008
Glöm inte att dricka punch till! Svar av pet
23 januari 2011
Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt) Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier. Svar av Ace
5 juli 2012
??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-)
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! GlutenfrittGlutenfritt helt enkeltPeppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon. Kyckling i curryLångkok blir mustigt värmande grytor!Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta! Rostade tillbehörEgna rotfruktschips till helgenVem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.
Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.
Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.