Ärtsoppa

På pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut?

Vegetarisk ärtsoppa

Du behöver

  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

 

Ärtsoppa med fläsk

Du behöver

  • ca 350 g bogfläsk eller rimmat sidfläsk
  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt, var försiktig med salt om köttet är salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel.

Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

Läsarkommentarer


Kommentar av pet
23 januari 2011

Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.

Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.

Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.

Kommentar av surgubben
11 november 2009

Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap!

Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Håller med!

Kommentar av Jens-Petter
9 februari 2009

glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet.

den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;)

Redaktionens kommentar
Låter som i längsta laget, tycker jag :)
Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-)

Kommentar av per
2 oktober 2008

Glöm inte att dricka punch till!

Svar av pet
23 januari 2011

Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt)

Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier.

Svar av Ace
5 juli 2012

??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-)

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...