Ärtsoppa

På pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut?

Vegetarisk ärtsoppa

Du behöver

  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

 

Ärtsoppa med fläsk

Du behöver

  • ca 350 g bogfläsk eller rimmat sidfläsk
  • 500 g (ca 6 dl) gula ärtor
  • 17 dl vatten
  • 1 tsk salt, var försiktig med salt om köttet är salt
  • 2-3 gula lökar
  • minst 1 tsk timjan (ev mejram)
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.

Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.

Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.

Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel.

Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt.

Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.

Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.

Servera med sötstark grovkorning senap.

Läsarkommentarer


Kommentar av pet
23 januari 2011

Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.

Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.

Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.

Kommentar av surgubben
11 november 2009

Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap!

Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Håller med!

Kommentar av Jens-Petter
9 februari 2009

glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet.

den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;)

Redaktionens kommentar
Låter som i längsta laget, tycker jag :)
Svar av Namn/signatur
1 april 2013

Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-)

Kommentar av per
2 oktober 2008

Glöm inte att dricka punch till!

Svar av pet
23 januari 2011

Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt)

Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier.

Svar av Ace
5 juli 2012

??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-)

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...