ÄrtsoppaPå pannkakssidan måste vi väl ändå inkludera ett par ärtsopperecept - hur skulle det annars se ut? Vegetarisk ärtsoppaDu behöver
Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten. Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av. Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem. Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid. Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak. Servera med sötstark grovkorning senap.
Ärtsoppa med fläskDu behöver
Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten. Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av. Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem. Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel. Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt. Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid. Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak. Servera med sötstark grovkorning senap. Läsarkommentarer
Kommentar av
surgubben
11 november 2009
Varifrån kommer svenskarnas faiblesse att ha socker i allt? Heja osötat bröd och osötad senap! Svar av Namn/signatur
1 april 2013
Håller med! Kommentar av
Jens-Petter
9 februari 2009
glöm inte att koka soppan med kärlek. ju längre desto bättre. jag kokade min soppa i tre dygn. den fick stå på hela dagarna på låg temperatur medans jag var på jobbet. den blev otroligt god, speciellt med punchen till. ;)
Redaktionens kommentar
Låter som i längsta laget, tycker jag :)
Svar av Namn/signatur
1 april 2013
Kan inte varit mycket näring kvar i den soppan. ;-) Kommentar av
per
2 oktober 2008
Glöm inte att dricka punch till! Svar av pet
23 januari 2011
Punschen ska vara till pannkakorna efteråt. men genever funkar (faktiskt) Det var min morfar som funderade ut det genom idoga när studier. Svar av Ace
5 juli 2012
??? Punschen är förstås till både ärtsopppa och pannkakor:-)
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Tjuvstarta våffelfrossanTid för våfflorDen 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott? FrukostbullarBaka tre sorters bullar av samma deg!Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg! LasagneFärskost sätter smak på lasagnen!
Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
Om du använder en vedspis med ugn. Länga in det nästan färdiga soppköket i ungen över natten.
Så att eftervärmen fortsätter att värma ärtsoppan.
Så mognar smaken och den blir godare. Se bara till att det finns vätska så det inte kokar torrt.