Amerikanska pannkakor

De här pannkakorna är superlätta att göra och passar till en lyxig frukost. Servera med stekt bacon eller lönnsirap. Tillsammans med glass eller grädde och sylt blir de en mumsig efterrätt. Bakpulvret gör att de jäser i pannan.

För 10-12 stycken behövs:

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 msk smält smör + smör till stekning
  • 1 ägg

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget.

Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Amerikanska pannkakor, alternativ variant

Det här receptet är nog mer typiskt amerikanskt. Pannkakorna skall vara ännu mindre, och ännu tjockare, en centimeter tjocka är inget ovanligt. Smeten blir mycket fastare än i receptet ovan. Och helst skall de naturligvis serveras med lönnsirap.

Du behöver:

  • knappt 5 dl vetemjöl (nästan dubbelt så mycket som i receptet ovan!)
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • drygt 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 50 g smör

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda torrprodukterna. Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten. Amerikanerna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning, jag tror ingen märker skillnaden på slutresultatet.

Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet. Bli inte ledsen om det klumpar lite. Försök vispa ut klumparna så gott du kan - det går bra ändå.

Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader.

Servera med lönnsirap, smör, eller vad du tycker passar bra.

Läsarrecept

Har du en egen favoritvariant på pannkakor? Dela gärna med dig! Skicka oss ditt bästa pannkaksrecept!

 

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av V.S
10 oktober 2015

Gjorde efter det undre receptet men tog vanijyoggi ist för mjölk. SUPERGOTT!!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Åsa
30 september 2015

Asså jag tycker att receptet ovan blir lika bra som det under, bara man tillsätter lite mer mjöl i det ovan ett tips bara;)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
30 september 2015

Har alltid gjort pannkakor med det här receptet, alltid funkat lika bra:)

Nu så står jag och gör pannkakor i hittade inte detta receptet så fick ta icas:( inte lika bra recept som det här:)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Susann Närholm
29 september 2015

American pannkakssmet är tänkt att vara knölig ... vispa inte dem ut för mycket, kommer de att baka i pannan. Även ersätta kärnmjölk för vanligt mjölk är en mycket vanlig amerikansk recept.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av ?????
11 augusti 2015

Vilken pana ska man steka på liten stor???

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Anonym
30 september 2015

Jag tor inte att det spelar någon roll igentligen:) men jag brukar köra på "medium" storlek på min panna:)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
13 juli 2015

Riktigt goda pannkakor!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av May
27 april 2015

Hur mkt blir 2 msk smör i gram?

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Kin
29 april 2015

30g

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
10 mars 2015

Rekommenderar det mer amerikanska dom var supergoda om man tar lagom smet så blir det ca 5 pannkakor

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
8 februari 2015

Härlig

Kommentar av Sebbevitch
4 februari 2015

tog 40 minuter från att jag kollade receptet till att jag satt och åt!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...