Räkcrêpes
Läckra räkcrêpes är perfekt både till vardags och på festbuffén! Lättlagade och bra att ha färdiga i förväg.
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
Pannkakor
-
2 dl vetemjöl
-
1/2 dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl
-
½ tsk salt
-
6 dl mjölk
-
3 ägg
-
2-3 msk smör
Fyllning
-
50 g skalade räkor
-
50 g champinjoner
-
1 vitlöksklyfta
-
1 liten rödlök
-
2 msk smör
-
1 msk vetemjöl
-
2 dl mjölk
-
1 dl riven ost, gärna lagrad
-
2 msk vitt vin eller torr cider ( Kan bytas mot 1/2 tsk vitvinsvinäger)
-
Dill eller dragon
-
salt och vitpeppar
Gör så här
Stek först pannkakorna.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem.
Låt pannkakorna svalna.
Smörj en stor ugnsfast form.
Finhacka rödlöken och skär svampen i små bitar.
Fräs löken någon minut så den får färg. Pressa ner vitlöken och låt svampen fräsa med. Låt blandningen fräsa tills den får färg och mjuknat. Låt svalna.
Smält smöret i en en kastrull och vispa ut mjölet i smöret. Tillsätt mjölken och låt koka upp under rörning eller vispning. Blanda ner osten när såsen börjar tjockna. Spara lite ost til dekoration. Tillsätt vin, cider eller vinäger och smaka av med salt och vitpeppar.
Blanda nu ner de väl avrunna räkorna och svampen i stuvningen. Låt den inte koka mer, då blir räkorna sega.
Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket" eller rulle. Lägg paketet/rullen med skarven nedåt i den smorda formen.
Fyllningen räcker till cirka åtta stora pannkakor - den fyllning som blir över kan användas till att täcka crêpesen med.
Strö resten av osten över crêpesen och gratinera i ugn i 200 grader till de fått fin färg, cirka 15 minuter.
Låt svalna något och servera varma med grönsaker, sallader eller till en god soppa!
Läsarkommentarer
BÄSTA GLUTENFRIA
VISBYS CREPERI KÖR PÅ GALETTER
WOHO