Räkcrêpes

Läckra räkcrêpes är perfekt både till vardags och på festbuffén! Lättlagade och bra att ha färdiga i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Pannkakor

  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 msk smör

Fyllning

  • 50 g skalade räkor
  • 50 g champinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 2 msk vitt vin eller torr cider ( Kan bytas mot 1/2 tsk vitvinsvinäger)
  • Dill eller dragon
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem.

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Finhacka rödlöken och skär svampen i små bitar.

Fräs löken någon minut så den får färg. Pressa ner vitlöken och låt svampen fräsa med. Låt blandningen fräsa tills den får färg och mjuknat. Låt svalna.

Smält smöret i en en kastrull och vispa ut mjölet i smöret. Tillsätt mjölken och låt koka upp under rörning eller vispning. Blanda ner osten när såsen börjar tjockna. Spara lite ost til dekoration. Tillsätt vin, cider eller vinäger och smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda nu ner de väl avrunna räkorna och svampen i stuvningen. Låt den inte koka mer, då blir räkorna sega.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket" eller rulle. Lägg paketet/rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

 

Fyllningen räcker till cirka åtta stora pannkakor - den fyllning som blir över kan användas till att täcka crêpesen med.

Strö resten av osten över crêpesen och gratinera i ugn i 200 grader till de fått fin färg, cirka 15 minuter.

Låt svalna något och servera varma med grönsaker, sallader eller till en god soppa!

  

 

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av kokos
25 december 2015

BÄSTA GLUTENFRIA

VISBYS CREPERI KÖR PÅ GALETTER

WOHO

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av keks
25 december 2015

jag vet!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...