Olja eller smör till pannkakor?

Vad blir det för skillnad på pannkakorna om man tar mer/mindre mjöl respektive mer/mindre ägg? Och vad blir skillnaden om man steker i olja eller smör?

- Johan

Både ägg och mjöl gör att pannkakorna håller samman bättre. Mera ägg ger mjukare, mera elastiska pannkakor. Det kan vara lättare att steka tunna pannkakor om du inte snålar med äggen. Sedan blir det förstås en smakskillnad, pannkakor med mycket mjöl och lite ägg blir mera brödaktiga i smaken.

Olja eller smör är mycket en smaksak. Smör har en egen smak som kan förhöja smaken på pannkakan, medan en neutral olja inte ger samma smak. Smör eller smör och olja i blandning brukar ge finare yta än bara olja. Och bara olja kan ibland fräsa och skvätta. Steker du i mycket olja får du pannkakor som blir mer likt friterade.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
15 juni 2020

Kan man ta vanligt smör istället för mat och bak smör i pannkakorna?

Kommentar av sandra
15 augusti 2011

läser han min tanke

Svar av gizim
15 augusti 2011

ja

Kommentar av svar av Yasmine
29 juli 2011

helt korrekt

Kommentar av Veronica
14 februari 2011

Det väljer man själv men jag tar smör receptet och häller i lite olja i slutet :)

Kommentar av Venus
14 februari 2011

Är det någon som vet receptet på albanska pannkakor, palcinqa heter det men vet inte om det stavas så :S

det är såå gott med nutella på

Svar av Tenpox
22 september 2011

Pannkakor från balkan brukar va mer elastiska och tunna. Pröva att ha i fler ägg och lite mindre mjöl.. testa dig fram. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...