Olja eller smör till pannkakor?

Vad blir det för skillnad på pannkakorna om man tar mer/mindre mjöl respektive mer/mindre ägg? Och vad blir skillnaden om man steker i olja eller smör?

- Johan

Både ägg och mjöl gör att pannkakorna håller samman bättre. Mera ägg ger mjukare, mera elastiska pannkakor. Det kan vara lättare att steka tunna pannkakor om du inte snålar med äggen. Sedan blir det förstås en smakskillnad, pannkakor med mycket mjöl och lite ägg blir mera brödaktiga i smaken.

Olja eller smör är mycket en smaksak. Smör har en egen smak som kan förhöja smaken på pannkakan, medan en neutral olja inte ger samma smak. Smör eller smör och olja i blandning brukar ge finare yta än bara olja. Och bara olja kan ibland fräsa och skvätta. Steker du i mycket olja får du pannkakor som blir mer likt friterade.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sandra
15 augusti 2011

läser han min tanke

Svar av gizim
15 augusti 2011

ja

Kommentar av svar av Yasmine
29 juli 2011

helt korrekt

Kommentar av Veronica
14 februari 2011

Det väljer man själv men jag tar smör receptet och häller i lite olja i slutet :)

Kommentar av Venus
14 februari 2011

Är det någon som vet receptet på albanska pannkakor, palcinqa heter det men vet inte om det stavas så :S

det är såå gott med nutella på

Svar av Tenpox
22 september 2011

Pannkakor från balkan brukar va mer elastiska och tunna. Pröva att ha i fler ägg och lite mindre mjöl.. testa dig fram. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...