Ålandspannkaka

Ålandspannkakakan påminner om den gotländska saffranspannkakan. Även den är en sorts dessertungspannkaka.

Du behöver

  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 l mjölk
  • 2 tsk salt

Gör så här

Ägg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

Ålandspannkaka, alternativt recept

En av våra läsare som kallar sig Ålandsflickan skickade in följande:

Hej!

Skickar receptet där man väljer om man vill ha risgryn eller mannagryn i sin pannkaka.

Det är stor skillnad på vem man pratar med om en "äkta" åländsk pannkaka skall göras på ris eller mannagryn! :)

Du behöver

  • 1 L mjölk
  • 1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • ½ - 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
  • 50 g smör eller margarin

Gör så här

Mjölk och ris/mannagryn kokas till en smidig gröt som får svalna något.

Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts. Tillsätt mer mjölk om smeten är för tjock.

Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smten. Klicka på smöret.

Grädda i 200 grader ca 40 - 60 minuter.

Servera med sviskonkräm eller snömos (åländskt uttryck för grädde).

Smaklig måltid!

pannkakor.se bugar och bockar och säger Tack Ålandsflickan!

 

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Mats
8 februari 2013

Hej, "pannkakor"! Vad kul att hitta en site enbart om pannkaka. Som ålänning sedan 25 år "måste jag bara" påpeka att de allra flesta ålänningar använder mannagryn i Ålandspannkaka och INTE risgryn. Man brukar säga att man i Sunds kommun på Norra Åland traditionellt använder risgryn och i de flesta andra av Ålands 16 små kommuner använder man Mannagryn. Under en tid var vi innehavare av Café Uffe på Berget, som är ett utsiktscafé ovanför Färjsundet mellan Finström och Saltvik. Uffe på Bergets Ålandspannakaka anses av många vara mycket god och i den använder man mannagryn. Konsistensen skiljer sig ganska mycket beroende på om man använder mannagryn eller risgryn.

Hälsningar från ett blåsigt kallt Åland i februari

Mats

Kommentar av Sepe
24 februari 2011

Lite vaniljsocker till och vola´.

Kommentar av Solveig
4 augusti 2009

Jag smakade Ålandspannkaka för första gången igår. Det var jättegod!

Kommentar av Tommy Andersson Åland
18 november 2009

Härligt att båda recepten kommit hit till sidan, vilket som är äkta tror jag grundar sig på vilken gröt man hade haft på bordet dagen före. För när detta recept började användas hade man nog inte möjlighet att välja ris- eller mannagryn.

Kommentar av Milis
19 december 2009

Hej!

Fick för första gången i Oktober i år smaka på Ålandspannkakan och JÖSSES va gott!!!!!! Det var min granne som hade vart på en resa till Åland och det serverades av denna underbara pannkaka! Både hon och jag är sålda på denna mumsrätt!

Gör denna minst 2 gånger i månaden nu, för den går åt och då inte bara till mig!!!

Kommentar av Pamela Ahlskog
13 mars 2009

Hej!

Jag är också Åländska född i Mariehamn och jag brukar sätta mannagrynsgröt och tycker receptet ovan liknar precis ett gammalt recept jag hittat i en bok som en i Sund på Åland hade sammanställt så detta recept är det bästa på ålandspannkaka:)

Åländska numera boende i Finland och bondmora(det är filmen "grabben i graven bredvid" som gjorde jag gav min bonnapojk en chans:)

Kommentar av Anna
14 april 2010

Min far, som er fra Åland, har fødselsdag i morgen, så jeg vil lave rigtig ålandsk pannkaka til ham. Jeg håber det bliver godt:)

Kommentar av ANN-bRITT Sundberg
16 april 2010

jag har laga det här recepte ålandspannkaka ock den är godast med risgryn tack för fina recept bor i sibbo

Kommentar av Iréne
31 augusti 2010

Mannagryn är ABSOLUT det RÄTTA. Inte risgryn!.

Ok! efter tycke och smak.....

MEN!!

Mannagryn är det RÄTTA!.

Smaklig spis :o)

Kommentar av Mikael Salmén
4 november 2008

fett gott! /mikael salmén the true ålandspannkaka

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Enkelt och gott med äpple

Äppelpaj med kanel Är det världens godaste äppelpaj? Nåja, det finns många som slåss om titeln men det här är en riktig favorit med klassiska smakkombon äpple och kanel
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...