Ålandspannkaka

Ålandspannkakakan påminner om den gotländska saffranspannkakan. Även den är en sorts dessertungspannkaka.

Du behöver

  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 l mjölk
  • 2 tsk salt

Gör så här

Ägg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

Ålandspannkaka, alternativt recept

En av våra läsare som kallar sig Ålandsflickan skickade in följande:

Hej!

Skickar receptet där man väljer om man vill ha risgryn eller mannagryn i sin pannkaka.

Det är stor skillnad på vem man pratar med om en "äkta" åländsk pannkaka skall göras på ris eller mannagryn! :)

Du behöver

  • 1 L mjölk
  • 1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • ½ - 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
  • 50 g smör eller margarin

Gör så här

Mjölk och ris/mannagryn kokas till en smidig gröt som får svalna något.

Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts. Tillsätt mer mjölk om smeten är för tjock.

Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smten. Klicka på smöret.

Grädda i 200 grader ca 40 - 60 minuter.

Servera med sviskonkräm eller snömos (åländskt uttryck för grädde).

Smaklig måltid!

pannkakor.se bugar och bockar och säger Tack Ålandsflickan!

 

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Mats
8 februari 2013

Hej, "pannkakor"! Vad kul att hitta en site enbart om pannkaka. Som ålänning sedan 25 år "måste jag bara" påpeka att de allra flesta ålänningar använder mannagryn i Ålandspannkaka och INTE risgryn. Man brukar säga att man i Sunds kommun på Norra Åland traditionellt använder risgryn och i de flesta andra av Ålands 16 små kommuner använder man Mannagryn. Under en tid var vi innehavare av Café Uffe på Berget, som är ett utsiktscafé ovanför Färjsundet mellan Finström och Saltvik. Uffe på Bergets Ålandspannakaka anses av många vara mycket god och i den använder man mannagryn. Konsistensen skiljer sig ganska mycket beroende på om man använder mannagryn eller risgryn.

Hälsningar från ett blåsigt kallt Åland i februari

Mats

Kommentar av Sepe
24 februari 2011

Lite vaniljsocker till och vola´.

Kommentar av Solveig
4 augusti 2009

Jag smakade Ålandspannkaka för första gången igår. Det var jättegod!

Kommentar av Tommy Andersson Åland
18 november 2009

Härligt att båda recepten kommit hit till sidan, vilket som är äkta tror jag grundar sig på vilken gröt man hade haft på bordet dagen före. För när detta recept började användas hade man nog inte möjlighet att välja ris- eller mannagryn.

Kommentar av Milis
19 december 2009

Hej!

Fick för första gången i Oktober i år smaka på Ålandspannkakan och JÖSSES va gott!!!!!! Det var min granne som hade vart på en resa till Åland och det serverades av denna underbara pannkaka! Både hon och jag är sålda på denna mumsrätt!

Gör denna minst 2 gånger i månaden nu, för den går åt och då inte bara till mig!!!

Kommentar av Pamela Ahlskog
13 mars 2009

Hej!

Jag är också Åländska född i Mariehamn och jag brukar sätta mannagrynsgröt och tycker receptet ovan liknar precis ett gammalt recept jag hittat i en bok som en i Sund på Åland hade sammanställt så detta recept är det bästa på ålandspannkaka:)

Åländska numera boende i Finland och bondmora(det är filmen "grabben i graven bredvid" som gjorde jag gav min bonnapojk en chans:)

Kommentar av Anna
14 april 2010

Min far, som er fra Åland, har fødselsdag i morgen, så jeg vil lave rigtig ålandsk pannkaka til ham. Jeg håber det bliver godt:)

Kommentar av ANN-bRITT Sundberg
16 april 2010

jag har laga det här recepte ålandspannkaka ock den är godast med risgryn tack för fina recept bor i sibbo

Kommentar av Iréne
31 augusti 2010

Mannagryn är ABSOLUT det RÄTTA. Inte risgryn!.

Ok! efter tycke och smak.....

MEN!!

Mannagryn är det RÄTTA!.

Smaklig spis :o)

Kommentar av Mikael Salmén
4 november 2008

fett gott! /mikael salmén the true ålandspannkaka

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Påskmeny

En påskbuffé för alla smaker!

Klassiska påsksmaker eller en modernt kryddad påskbuffé? Vi har recepten på både påskmat och påskgodis!

Till påsk är det klassiskt som gäller för många. Självklart vill vi ha ägg i mänger och gärna någon av alla varianter på ägghalvor med god fyllning. Hemmagravad lax är ett enkelt lyx och påskalamm, som stek eller kanske serverad med champinjonstuvning är fantastiskt gott.
Förutom en traditionell janssonsfrestelse och inlagd sill passar många nya, grönare rätter in på buffén: Vad sägs om tomatcrêpes, rödbetssallad med kikärtor eller en lätt räksallad med äpple?
Påskgodis hör också till måstena. Men skippa plockgodiset och gör eget istället! Citronfudge, brända mandlar med apelsin eller vaniljtryffel gör både stora och små godisgrisar lyckliga när de öppnar sina påskägg!
Riktigt God Påsk på er allihop!

 påskmat.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

Vissa smaker passar helt enkelt kusligt bra ihop. Har de en gång ätit fetaost tillsammans med oliver så förstår du det. Lägg till smaken av varm tomat och krydda försiktigt med rosmarin och några tag med pepparkvarnen...

Nu finns ett nyskapat recept på fetaostpaj för alla pajälskare!

Servera med sallad, balsamvinäger och nybakat bröd. Helt enkelt och bara godast!

 pajrecept.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...

 Krönikor 

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och et...

Läs vidare ...

 Bokrecensioner 

Allt annat än svenska sockerkakor

Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött! Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om am...

Läs vidare ...

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vo...

Läs vidare ...

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla f&o...

Läs vidare ...

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer. Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp...

Läs vidare ...

 Artiklar 

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och l...

Läs vidare ...

Vegetarianer se hit – ny gedigen kokbok

Snygg som en saga tycker LitteraturMagazinets recensent Nina Fries om Bonniers vegetariska kokbok. "Den är så oerhört skön att vila ögonen på, inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala." Hon blir också förförd av många av rätternas namn. Vad sägs om...

Läs vidare ...