Ålandspannkaka

Ålandspannkakakan påminner om den gotländska saffranspannkakan. Även den är en sorts dessertungspannkaka.

Du behöver

  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 l mjölk
  • 2 tsk salt

Gör så här

Ägg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

Ålandspannkaka, alternativt recept

En av våra läsare som kallar sig Ålandsflickan skickade in följande:

Hej!

Skickar receptet där man väljer om man vill ha risgryn eller mannagryn i sin pannkaka.

Det är stor skillnad på vem man pratar med om en "äkta" åländsk pannkaka skall göras på ris eller mannagryn! :)

Du behöver

  • 1 L mjölk
  • 1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • ½ - 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
  • 50 g smör eller margarin

Gör så här

Mjölk och ris/mannagryn kokas till en smidig gröt som får svalna något.

Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts. Tillsätt mer mjölk om smeten är för tjock.

Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smten. Klicka på smöret.

Grädda i 200 grader ca 40 - 60 minuter.

Servera med sviskonkräm eller snömos (åländskt uttryck för grädde).

Smaklig måltid!

pannkakor.se bugar och bockar och säger Tack Ålandsflickan!

 

 

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jocke
29 augusti 2021

Jag använder det alternativt recept men det är inte så luftig som pankakan på Åland. Jag försökte 1/2 ts bakpulver men jag kunde inte nå bra resultat. Vad är luftighetens secret?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Deidre in Vermont,USA
29 juli 2015

Yum! We traveled to Aland (home of our forefathers) last month and ate Alands pannkakor every day for 2 weeks! We prefer it with lingonberry and whipped cream. With lots of cardamom it is great. Tried it in Geta with safron and that was wonderful too! Our family recipe uses farina, but I can hardly wait to try it with a bit of rice.

Kommentar av Mats
8 februari 2013

Hej, "pannkakor"! Vad kul att hitta en site enbart om pannkaka. Som ålänning sedan 25 år "måste jag bara" påpeka att de allra flesta ålänningar använder mannagryn i Ålandspannkaka och INTE risgryn. Man brukar säga att man i Sunds kommun på Norra Åland traditionellt använder risgryn och i de flesta andra av Ålands 16 små kommuner använder man Mannagryn. Under en tid var vi innehavare av Café Uffe på Berget, som är ett utsiktscafé ovanför Färjsundet mellan Finström och Saltvik. Uffe på Bergets Ålandspannakaka anses av många vara mycket god och i den använder man mannagryn. Konsistensen skiljer sig ganska mycket beroende på om man använder mannagryn eller risgryn.

Hälsningar från ett blåsigt kallt Åland i februari

Mats

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Infödd Åländska
18 april 2016

Risgryn används precis lika ofta som mannagryn i ålandspannkaka! Så där har du fel.

Kommentar av Sepe
24 februari 2011

Lite vaniljsocker till och vola´.

Kommentar av Solveig
4 augusti 2009

Jag smakade Ålandspannkaka för första gången igår. Det var jättegod!

Kommentar av Tommy Andersson Åland
18 november 2009

Härligt att båda recepten kommit hit till sidan, vilket som är äkta tror jag grundar sig på vilken gröt man hade haft på bordet dagen före. För när detta recept började användas hade man nog inte möjlighet att välja ris- eller mannagryn.

Kommentar av Milis
19 december 2009

Hej!

Fick för första gången i Oktober i år smaka på Ålandspannkakan och JÖSSES va gott!!!!!! Det var min granne som hade vart på en resa till Åland och det serverades av denna underbara pannkaka! Både hon och jag är sålda på denna mumsrätt!

Gör denna minst 2 gånger i månaden nu, för den går åt och då inte bara till mig!!!

Kommentar av Pamela Ahlskog
13 mars 2009

Hej!

Jag är också Åländska född i Mariehamn och jag brukar sätta mannagrynsgröt och tycker receptet ovan liknar precis ett gammalt recept jag hittat i en bok som en i Sund på Åland hade sammanställt så detta recept är det bästa på ålandspannkaka:)

Åländska numera boende i Finland och bondmora(det är filmen "grabben i graven bredvid" som gjorde jag gav min bonnapojk en chans:)

Kommentar av Anna
14 april 2010

Min far, som er fra Åland, har fødselsdag i morgen, så jeg vil lave rigtig ålandsk pannkaka til ham. Jeg håber det bliver godt:)

Kommentar av ANN-bRITT Sundberg
16 april 2010

jag har laga det här recepte ålandspannkaka ock den är godast med risgryn tack för fina recept bor i sibbo

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...