Ålandspannkaka

Ålandspannkakakan påminner om den gotländska saffranspannkakan. Även den är en sorts dessertungspannkaka.

Du behöver

  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 l mjölk
  • 2 tsk salt

Gör så här

Ägg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

Ålandspannkaka, alternativt recept

En av våra läsare som kallar sig Ålandsflickan skickade in följande:

Hej!

Skickar receptet där man väljer om man vill ha risgryn eller mannagryn i sin pannkaka.

Det är stor skillnad på vem man pratar med om en "äkta" åländsk pannkaka skall göras på ris eller mannagryn! :)

Du behöver

  • 1 L mjölk
  • 1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • ½ - 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
  • 50 g smör eller margarin

Gör så här

Mjölk och ris/mannagryn kokas till en smidig gröt som får svalna något.

Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts. Tillsätt mer mjölk om smeten är för tjock.

Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smten. Klicka på smöret.

Grädda i 200 grader ca 40 - 60 minuter.

Servera med sviskonkräm eller snömos (åländskt uttryck för grädde).

Smaklig måltid!

pannkakor.se bugar och bockar och säger Tack Ålandsflickan!

 

 

Läsarkommentarer


Kommentar av Mats
8 februari 2013

Hej, "pannkakor"! Vad kul att hitta en site enbart om pannkaka. Som ålänning sedan 25 år "måste jag bara" påpeka att de allra flesta ålänningar använder mannagryn i Ålandspannkaka och INTE risgryn. Man brukar säga att man i Sunds kommun på Norra Åland traditionellt använder risgryn och i de flesta andra av Ålands 16 små kommuner använder man Mannagryn. Under en tid var vi innehavare av Café Uffe på Berget, som är ett utsiktscafé ovanför Färjsundet mellan Finström och Saltvik. Uffe på Bergets Ålandspannakaka anses av många vara mycket god och i den använder man mannagryn. Konsistensen skiljer sig ganska mycket beroende på om man använder mannagryn eller risgryn.

Hälsningar från ett blåsigt kallt Åland i februari

Mats

Kommentar av Sepe
24 februari 2011

Lite vaniljsocker till och vola´.

Kommentar av Solveig
4 augusti 2009

Jag smakade Ålandspannkaka för första gången igår. Det var jättegod!

Kommentar av Tommy Andersson Åland
18 november 2009

Härligt att båda recepten kommit hit till sidan, vilket som är äkta tror jag grundar sig på vilken gröt man hade haft på bordet dagen före. För när detta recept började användas hade man nog inte möjlighet att välja ris- eller mannagryn.

Kommentar av Milis
19 december 2009

Hej!

Fick för första gången i Oktober i år smaka på Ålandspannkakan och JÖSSES va gott!!!!!! Det var min granne som hade vart på en resa till Åland och det serverades av denna underbara pannkaka! Både hon och jag är sålda på denna mumsrätt!

Gör denna minst 2 gånger i månaden nu, för den går åt och då inte bara till mig!!!

Kommentar av Pamela Ahlskog
13 mars 2009

Hej!

Jag är också Åländska född i Mariehamn och jag brukar sätta mannagrynsgröt och tycker receptet ovan liknar precis ett gammalt recept jag hittat i en bok som en i Sund på Åland hade sammanställt så detta recept är det bästa på ålandspannkaka:)

Åländska numera boende i Finland och bondmora(det är filmen "grabben i graven bredvid" som gjorde jag gav min bonnapojk en chans:)

Kommentar av Anna
14 april 2010

Min far, som er fra Åland, har fødselsdag i morgen, så jeg vil lave rigtig ålandsk pannkaka til ham. Jeg håber det bliver godt:)

Kommentar av ANN-bRITT Sundberg
16 april 2010

jag har laga det här recepte ålandspannkaka ock den är godast med risgryn tack för fina recept bor i sibbo

Kommentar av Iréne
31 augusti 2010

Mannagryn är ABSOLUT det RÄTTA. Inte risgryn!.

Ok! efter tycke och smak.....

MEN!!

Mannagryn är det RÄTTA!.

Smaklig spis :o)

Kommentar av Mikael Salmén
4 november 2008

fett gott! /mikael salmén the true ålandspannkaka

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Glassfest!

Hemgjord glass – läcker svalka i sommarvärmen!

Att göra egen glass är lättare än det kanske verkar. Med en enkel glassmaskin gör du hemgjord glass med mer smak än all glass du kan köpa!

Det är en varm sommar i år och få tackar nej till lite svalkande glass. Få saker är lika tacksamma att göra själv som just glass. Du får en helt annan och mycket rikare smak på hemgjord glass och vet dessutom vad du stoppar i den!
Och det är inte så svårt. Knepet för att lyckas är att röra glassen medan den fryser och för det använder du en glassmaskin. Det finns en uppsjö av modeller men har du inte bråttom så räcker en enkel maskin långt.
Glass kan göra på mängder av sätt. Från en enkel och snabb vaniljglass utan ägg till en riktigt krämig och smakrik chokladglass. Eller yoghurtglass, bärglass eller kanske mjölkfri glass?
Det är lätt att experimentera om du väl gjort glass några gånger. Anpassa dej efter vilka bär som är mogna. Kanske blåbärsglass, hallonglass eller en god sorbet på citron eller havtorn? Eller så lyxar du till det med en svalkande saffransglass!
Oavsett vilken din favorit blir så smakar hemgjord glass fantastiskt! Och glöm inte chokladsåsen

 glassrecept.nu

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

://www.lammrecept.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...