Gotländsk saffranspannkaka

Mmm. Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Men det går bra med hallon-, blåbärs-, hjortrons- eller jordgubbssylt också! Har du inte möjligehet att koka gröten själv går det bra att använda köpt färdig gröt. Köp då gröt för cirka 10 personer och hoppa över avsnittet om hur man kokar gröten i receptet.

 

 

 

Recept för cirka 12 personer:

Till gröten:

8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 l mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin

Till smeten:
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran (2 pkt)
eventuellt lite mjölk cirka 2-4dl

 

Gör så här:

 

Koka gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör eller margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm. (Alternativt köper du gröt för cirka 10 personer.)

 

Gör smeten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.

Läsarkommentarer


Kommentar av cm
4 mars 2013

ska man fylla panna till hälften eller till toppen? :)

Redaktionens kommentar
Saffranspannkakan kan pösa upp lite grann i ugnen, så det är säkrast att lämna en liten bit till kanten.
Kommentar av osignerat
30 december 2012

Antal grader då?

Redaktionens kommentar
175 grader.
Kommentar av NickePicke
19 december 2012

Saffranspannkaka är såååää gott....

Salmbärssylt hör ju till.....

Och....jag har ätit både ljummen o kall....

Båda funksr....men ljummen är att föredra

Kommentar av osignerat
22 juni 2012

Låter som rispudding med saffranssmak. Säkert gott. :)

Kommentar av osignerat
23 december 2011

det är sak som har blivit nytt på mitt julbord helt underbar

Kommentar av Rnd
23 augusti 2011

Jag förstår inte vart gröten kommer in. Ska man ha den vid sidan av eller?

Svar av Jenny
26 augusti 2011

Den ska blandas i smeten så allt blir som en tjock pannkakssmet.

Kommentar av Packe
22 juni 2011

ja tydligen så tycker han det är smartare att åka flyg med massor av avgaser istället för att använda nått som inte behöver flyga tvärs över jorden.

Svar av Mia
21 juli 2011

Det mesta kommer inte med flyg....

Kommentar av P-Jay
6 februari 2011

ElleBell: så du menar att transportera soja över halva världen gör planeten glad?

Svar av Mia
21 juli 2011

Vad tror du kossorna föds upp på då?! Jo, soja. Det går åt mer energi att framställa "död mat" än att äta veganskt. Så, ja ElleBell har rätt i vår planet blir gladare då.

Svar av Skogsnisse
12 november 2011

Hmm, konstigt. Jag har aldrig sett en Ko äta soja :-\

Här på Gotland föder vi dem mestadels på lokalt odlat gräs från hagen.

Kommentar av Lars- Göran E uppsala
29 januari 2011

Mmm gott

Kommentar av ElleBell
20 december 2010

Byt gärna ut mjölken mot soja/havremjölk, mjölkfritt margarin och äggen mot 4 dl sojagrädde. tofulines vaniljglass är toppen med sylt som tillbehör. Nu kan du/ni bjuda en glad vegan på mat! Men gladast blir så klart vår planet. kram o hej

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Chokladkakor

Tjusiga cookies Uppgradera dina chocolate chip cookies till finfika med cacao nibs och muscovadosocker!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...