|
Gotländsk saffranspannkaka
Mmm. Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Men det går bra med hallon-, Recept för cirka 12 personer:
Till gröten:
8 dl vatten
Till smeten:
Gör så här:
Koka gröten: Blanda vatten, grötris, salt och smör eller margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm. (Alternativt köper du gröt för cirka 10 personer.)
Gör smeten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen. Läsarkommentarer
![]()
Kommentar av
ooasifnasslkfnaslkdnflkansdfklnaskldfnalknsdfklankldfnaksndfklansdklfnakwenfpqnweekfnaklnfklanwkfnawkenfklanewfklansdklfnalksdnfalkdnfklansdfklanweiofnqioenfoiweckanskldvnajobrvioabwecankecmapkncklasndckjansdkjnajksndfklasndflkamdslkfnaksdnjkandfkganskdfnaklsdnflkasdnflkansdklfnaskldfnalksdnfkalsdnfoanweioawneiocnaoiwncklsdncklansdlkcansdlkcnaklsdncklandscklansdclkansdclkandkclnadsc
2 april 2016
Skriv din kommentar här! ![]() ![]() Kommentar av
Ann B
20 december 2014
Idag odlas t.o.m saffran lokalt - på Gotland. ![]() ![]() Kommentar av
osignerat
28 november 2014
Vilken sylt passar till safransspankaa ![]() ![]() Svar av Lydia13 december 2014
Salmbärssylt och grädde är det som ska va gotländskt, med annars har du tex, blåbär som är liknande
![]() Kommentar av
cm
4 mars 2013
ska man fylla panna till hälften eller till toppen? :) ![]() ![]() Redaktionens kommentar
![]() Kommentar av
osignerat
30 december 2012
Antal grader då? ![]() ![]() Redaktionens kommentar
![]() Kommentar av
NickePicke
19 december 2012
Saffranspannkaka är såååää gott.... Salmbärssylt hör ju till..... Och....jag har ätit både ljummen o kall.... Båda funksr....men ljummen är att föredra ![]() ![]() Kommentar av
osignerat
22 juni 2012
Låter som rispudding med saffranssmak. Säkert gott. :) ![]() ![]() Kommentar av
osignerat
23 december 2011
det är sak som har blivit nytt på mitt julbord helt underbar ![]() ![]() Kommentar av
Rnd
23 augusti 2011
Jag förstår inte vart gröten kommer in. Ska man ha den vid sidan av eller? ![]() ![]() Svar av Jenny26 augusti 2011
Den ska blandas i smeten så allt blir som en tjock pannkakssmet.
Äldre kommentarer
|
|
Stekt gröt; värdelöst!