Gotländsk saffranspannkaka

Mmm. Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Men det går bra med hallon-, blåbärs-, hjortrons- eller jordgubbssylt också! Har du inte möjligehet att koka gröten själv går det bra att använda köpt färdig gröt. Köp då gröt för cirka 10 personer och hoppa över avsnittet om hur man kokar gröten i receptet.

 

 

 

Recept för cirka 12 personer:

Till gröten:

8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 l mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin

Till smeten:
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran (2 pkt)
eventuellt lite mjölk cirka 2-4dl

 

Gör så här:

 

Koka gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör eller margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm. (Alternativt köper du gröt för cirka 10 personer.)

 

Gör smeten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Dag Engström
28 september 2023

Stekt gröt; värdelöst!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av ooasifnasslkfnaslkdnflkansdfklnaskldfnalknsdfklankldfnaksndfklansdklfnakwenfpqnweekfnaklnfklanwkfnawkenfklanewfklansdklfnalksdnfalkdnfklansdfklanweiofnqioenfoiweckanskldvnajobrvioabwecankecmapkncklasndckjansdkjnajksndfklasndflkamdslkfnaksdnjkandfkganskdfnaklsdnflkasdnflkansdklfnaskldfnalksdnfkalsdnfoanweioawneiocnaoiwncklsdncklansdlkcansdlkcnaklsdncklandscklansdclkansdclkandkclnadsc
2 april 2016

Skriv din kommentar här!

Kommentar av Ann B
20 december 2014

Idag odlas t.o.m saffran lokalt - på Gotland.

Kommentar av osignerat
28 november 2014

Vilken sylt passar till safransspankaa

Svar av Lydia
13 december 2014

Salmbärssylt och grädde är det som ska va gotländskt, med annars har du tex, blåbär som är liknande

Kommentar av cm
4 mars 2013

ska man fylla panna till hälften eller till toppen? :)

Redaktionens kommentar
Saffranspannkakan kan pösa upp lite grann i ugnen, så det är säkrast att lämna en liten bit till kanten.
Kommentar av osignerat
30 december 2012

Antal grader då?

Redaktionens kommentar
175 grader.
Kommentar av NickePicke
19 december 2012

Saffranspannkaka är såååää gott....

Salmbärssylt hör ju till.....

Och....jag har ätit både ljummen o kall....

Båda funksr....men ljummen är att föredra

Kommentar av osignerat
22 juni 2012

Låter som rispudding med saffranssmak. Säkert gott. :)

Kommentar av osignerat
23 december 2011

det är sak som har blivit nytt på mitt julbord helt underbar

Kommentar av Rnd
23 augusti 2011

Jag förstår inte vart gröten kommer in. Ska man ha den vid sidan av eller?

Svar av Jenny
26 augusti 2011

Den ska blandas i smeten så allt blir som en tjock pannkakssmet.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se


Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

Efterrätter kan vara stora konstverk, perfekt komponerade och fint dekorerade. Men en klassisk, rejäl efterrätt kan många gånger passa minst lika bra. Många äldre rätter är både lättlagade och fungerar bra till vardagsmaten.

Laga en god Ris a la malta som avslutning på middagen, eller prova den gammaldags efterrätten Änglamat till helgen.

Kanske en god Frukmaräng, en smakrik Saffranspannkaka eller en lättlagad Mannagrynspudding.

Klassisk och enkelt brukar sällan vara fel!

 efteratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...