Gotländsk saffranspannkaka

Mmm. Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Men det går bra med hallon-, blåbärs-, hjortrons- eller jordgubbssylt också! Har du inte möjligehet att koka gröten själv går det bra att använda köpt färdig gröt. Köp då gröt för cirka 10 personer och hoppa över avsnittet om hur man kokar gröten i receptet.

 

 

 

Recept för cirka 12 personer:

Till gröten:

8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 l mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin

Till smeten:
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran (2 pkt)
eventuellt lite mjölk cirka 2-4dl

 

Gör så här:

 

Koka gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör eller margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm. (Alternativt köper du gröt för cirka 10 personer.)

 

Gör smeten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av ooasifnasslkfnaslkdnflkansdfklnaskldfnalknsdfklankldfnaksndfklansdklfnakwenfpqnweekfnaklnfklanwkfnawkenfklanewfklansdklfnalksdnfalkdnfklansdfklanweiofnqioenfoiweckanskldvnajobrvioabwecankecmapkncklasndckjansdkjnajksndfklasndflkamdslkfnaksdnjkandfkganskdfnaklsdnflkasdnflkansdklfnaskldfnalksdnfkalsdnfoanweioawneiocnaoiwncklsdncklansdlkcansdlkcnaklsdncklandscklansdclkansdclkandkclnadsc
2 april 2016

Skriv din kommentar här!

Kommentar av Ann B
20 december 2014

Idag odlas t.o.m saffran lokalt - på Gotland.

Kommentar av osignerat
28 november 2014

Vilken sylt passar till safransspankaa

Svar av Lydia
13 december 2014

Salmbärssylt och grädde är det som ska va gotländskt, med annars har du tex, blåbär som är liknande

Kommentar av cm
4 mars 2013

ska man fylla panna till hälften eller till toppen? :)

Redaktionens kommentar
Saffranspannkakan kan pösa upp lite grann i ugnen, så det är säkrast att lämna en liten bit till kanten.
Kommentar av osignerat
30 december 2012

Antal grader då?

Redaktionens kommentar
175 grader.
Kommentar av NickePicke
19 december 2012

Saffranspannkaka är såååää gott....

Salmbärssylt hör ju till.....

Och....jag har ätit både ljummen o kall....

Båda funksr....men ljummen är att föredra

Kommentar av osignerat
22 juni 2012

Låter som rispudding med saffranssmak. Säkert gott. :)

Kommentar av osignerat
23 december 2011

det är sak som har blivit nytt på mitt julbord helt underbar

Kommentar av Rnd
23 augusti 2011

Jag förstår inte vart gröten kommer in. Ska man ha den vid sidan av eller?

Svar av Jenny
26 augusti 2011

Den ska blandas i smeten så allt blir som en tjock pannkakssmet.

Kommentar av Packe
22 juni 2011

ja tydligen så tycker han det är smartare att åka flyg med massor av avgaser istället för att använda nått som inte behöver flyga tvärs över jorden.

Svar av Mia
21 juli 2011

Det mesta kommer inte med flyg....

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...