Kuriosa

I nordligaste Sverige (och kanske i Finland och på Åland) säger man

  • pannkaka
  • plättar
  • småplättar

om det som man i övriga Sverige kallar

  • ugnspannkaka
  • pannkaka
  • plättar

 

 

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anki med en fot i norra & den andra i södra Sverige.
28 juli 2015

Schlobben säger man på lulebondska om pannkakor/plättar gräddade i stor stekpanna. Tror de flesta i Norrbotten & Lappland känner till det uttrycket

Kommentar av Kullan
15 januari 2013

Lokalt i Dalarna kallas tunna pannkakor för pannlapp

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
26 oktober 2016

Och på en del håll i Gästrikland heter det också pannlapp.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Marianne
26 oktober 2016

Och på en del håll i Gästrikland heter det också pannlapp. Svärmor och make från Hedemora sa/säger pannlappar.

(Missade signaturen på svaret ovan)

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Marianne
26 oktober 2016

Kan också säga att där jag är ifrån i norra Hälsingland och pappa fr norra Hälsingland och mamma från sydvästra Medelpad säger vi tjockpannkaka alt fläskpannkaka om ugnsvarianten, tunnpannkaka alt pannkaka om de i pannkakslagg/stekpanna och plättar om de små i plättlaggen.

Kommentar av Jenkan
8 december 2012

I ugnen görs Ugnspannkaka, på spisen steks pannkakor i stekpannan och plättarna steks på spisen i plättlaggen!

Absolut inget konstigt med det... Ja, inte här i Göteborgsregionen i alla fall ;)

Kommentar av Nordligaste Sverige
26 augusti 2011

Pannkaka/ Ugnspannkaka är samma sak= Båda görs i ugnen.

Plättar steks i stekpannan.

Småplättar är onödiga saker som är mindre än stekpanne stora plättar. Tycker det borde ordnas en omröstning så hela svenska folket får tycka till och så att det en gång för alla bestäms att det är plättar som steks i pannan och pannkaka som görs i ugn!!!

Kommentar av Pite Johan
24 juli 2011

Pannkaka gör man i ugnen, plättar på spisen och sen har vi småplättar som gör i ett speciellt plättlagg. Så har det hetat sen jag föddes -77

Kommentar av Peven5
26 maj 2011

Riktig urvästerbottning här och jag säger och min släkt säger:

Tjockpannkaka

Pannkaka

Plättar

Kommentar av Umeå90
16 mars 2010

Vad menas med nordligaste sverige??? Norrbotten, lappland?? För jag kommer från västerbotten, umeå, och här säger vi:

Ugnspannkaka (en del säger tjockpannkaka)

Pannkaka

Plättar

Kommentar av lizamape
29 september 2009

tjockpannkaka heter det som gräddas i ugn om det inte innehåller fläsk, är det fläsk med blir det fläskpannkaka. vad heter då den amerikanska varianten? för den är tjock men steks i panna på spis. tjockspispannkaka?

Kommentar av Stockholm
29 september 2009

Det är ju sen gammalt att norrlänningar är lätt efterblivna. Pannkakor steks i pannkakslagg, plättar i plättlagg, ugnspannkaka i ugnsform.

Vill Norrlänningarna ha något å säga till om så kan dom sluta snylta mina skattepengar.

Svar av Anders Lindgren
28 februari 2010

Tror du vi norrlänningar är befriade från skatt? I norrland skryt´vi int´om skatten!

Kommentar av Hanna
25 augusti 2009

En pannkaka är gjord i en stor stekpanna, plättar är gjorda i plättlägg, ugnspannkaka är gjord i ugnen!? Eller? Jag blev jätteförvirrad helt plötsligt. Gott är det iallafall!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Nästa »


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...