Klassiska svenska pannkakor

Pannkaksrecept

För fyra* personer behöver du

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

        

* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis - alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 1/2 deciliter smet per pannkaka). Alltså 4 pannkakor per person.

                

Observera! Många upplever det som svårt att laga pannkakor, det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan ni steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan ni börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan. Och missa inte våra övriga tips - tips för dig som lagar pannkakor!

Läsarrecept

Har du en egen favoritvariant på vanliga pannkakor? Dela gärna med dig! Skicka oss ditt bästa pannkaksrecept!

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
6 september 2014

Kan man använda endast rågsikt till pannkakor

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mulle
15 juli 2014

Tips till er som inte är så vana att baka (som jag inte kan) knäck eggen i en skål bredvid och inte i skålen med smeten, så man lätt kan ta bort eggskal som följer med. Annars kan man få börja om..........

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 juli 2014

Förstår inte alls vad så många skriver att det ska vara så svårt att steka dem och att det bara blir klumpar

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 juli 2014

Sämsta pannkakorna jag ätit. Går inte att steka om det är som slem..

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Viktig Petter
19 juli 2014

Det är för att du inte kan laga mat :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kawaii girl C:
27 juni 2014

min pappa ska göra dem nu dom kommer nog bli suveräna!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av 9åring
28 april 2014

Går bra

Kommentar av Sebastian
12 januari 2014

Jag hade inte tid att låta smeten svälla men jag blandade i nästan en dl mjöl och ett ägg extra i smeten & resultatet blev toppen! Blandade också i lite vaniljsocker :-) Gott!

Kommentar av Hedibella
7 januari 2014

nja…inte perfekta! inget gick att steka, blev bara en massor av kletiga, slemiga klumpar. Men med lite socker var det helt ok.

Kommentar av Pannkaksälskarna
6 januari 2014

Min dotter gjorde sina första pannkakor på detta recept, de blev supergoda☺, . hon gjorde 2 portioner och eftersom det inte går så bra att dela ägg så blev det 2 st.

Kommentar av Anna Sokol
1 januari 2014

Hej! dl is actually volume measurment, right? Just asking cause 2.5 dl of flour felt reeeally too little for 6 dl of milk, super liquid.

Forlat att jag skriver pa engelska :(

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Ellen
10 maj 2014

It's supposed to be very liquid, it'll form up when you fry it c: remember that Swedish pancakes are very thin, so the batter need to be very thin so it will like float out and not be to thick like an American pancake. And yes, dl is volume measurements and equals 100 ml c:

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Höstgrytor

Mustiga höstgrytor med svamp!

Hösten är grytornas tid! Gör ett långkok smaksatt med skogssvamp som ger en mustig nötköttsgryta!

Det är någonting lite magiskt över mat som blir bäst om man glömmer bort den. Gratänger eller grytor som sakta kokar samman på låg värme under flera timmar för att sedan överraska med de mest fantastiska smaker.
Nu är tiden för mat med rika höstsmaker. Svenska rotfrukter finns att få tag på överallt och ger fin bas i till exempel en mustig lammgryta eller korvgryta. Eller gör en klassisk lammgryta eller älgfärsgryta och smaksätt med svamp från skogen. Här passar lite matiga soppar eller taggsvamp bra – tidiga rustika svampar med rätt smak och fasthet!
Den som vill prova en riktig höstgryta gör ett långkok med rotfrukter, skogssvamp och äpplen i en riktigt smakrik nötköttsgryta! Och så finns det förstås burgundisk köttgryta – en av höstens verkliga mästargrytor med nötkött i rött vin…
Smakrik höst på er!

 grytrecept.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Pajrecept

Kryddig korvpaj Låt pajen bli en hel måltid!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...