Klassiskt pannkaksrecept - Pannkakor

Klassiska svenska pannkakor

Pannkaksrecept

För fyra* personer behöver du

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

        

* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis - alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 1/2 deciliter smet per pannkaka). Alltså 4 pannkakor per person.

                

Observera! Många upplever det som svårt att laga pannkakor, det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan ni steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan ni börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan. Och missa inte våra övriga tips - tips för dig som lagar pannkakor!

Läsarrecept

Har du en egen favoritvariant på vanliga pannkakor? Dela gärna med dig! Skicka oss ditt bästa pannkaksrecept!

Läsarkommentarer


Kommentar av osignerat
18 januari 2015

snyggt

Kommentar av osignerat
6 september 2014

Kan man använda endast rågsikt till pannkakor

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Men de kan vara svårare att steka och så håller de ofta samman sämre än med vetemjöl.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mulle
15 juli 2014

Tips till er som inte är så vana att baka (som jag inte kan) knäck eggen i en skål bredvid och inte i skålen med smeten, så man lätt kan ta bort eggskal som följer med. Annars kan man få börja om..........

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 juli 2014

Förstår inte alls vad så många skriver att det ska vara så svårt att steka dem och att det bara blir klumpar

Svar av Namn/signatur
7 december 2014

Jag tror många går för fort fram, man ska bara ha i hälften av mjölken först och vispa detta LÄÄÄÄÄNGE och noga till smeten är slät, sedan kan man vispa i en dl mjölk i taget, samt ett ägg i taget (vispa alltså ordentligt mellan varje!). Då får man fiin slääät smet ;) Glöm inte att smeten måste svälla INNAN man tar i smöret. Får hoppas att alla som fick problem har fått en lösning nu :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 juli 2014

Sämsta pannkakorna jag ätit. Går inte att steka om det är som slem..

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Viktig Petter
19 juli 2014

Det är för att du inte kan laga mat :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kawaii girl C:
27 juni 2014

min pappa ska göra dem nu dom kommer nog bli suveräna!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av 9åring
28 april 2014

Går bra

Kommentar av Sebastian
12 januari 2014

Jag hade inte tid att låta smeten svälla men jag blandade i nästan en dl mjöl och ett ägg extra i smeten & resultatet blev toppen! Blandade också i lite vaniljsocker :-) Gott!

Kommentar av Hedibella
7 januari 2014

nja…inte perfekta! inget gick att steka, blev bara en massor av kletiga, slemiga klumpar. Men med lite socker var det helt ok.

Kommentar av Pannkaksälskarna
6 januari 2014

Min dotter gjorde sina första pannkakor på detta recept, de blev supergoda☺, . hon gjorde 2 portioner och eftersom det inte går så bra att dela ägg så blev det 2 st.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...