Klassiska svenska pannkakor

Pannkaksrecept

För fyra* personer behöver du

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

        

* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis - alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 1/2 deciliter smet per pannkaka). Alltså 4 pannkakor per person.

                

Observera! Många upplever det som svårt att laga pannkakor, det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan ni steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan ni börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan. Och missa inte våra övriga tips - tips för dig som lagar pannkakor!

Läsarrecept

Har du en egen favoritvariant på vanliga pannkakor? Dela gärna med dig! Skicka oss ditt bästa pannkaksrecept!

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
16 maj 2015

När jag ska göra pannkakor är detta receptet som gäller. Inga problem att få till många goda pannkakor. Det viktiga är att stekpannan är uppvärmd och att man använder elvisp. :-)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av kock
15 maj 2015

asså måste få den nya receptet vet du recepted på

bullar.weinybröd

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av hahah
15 maj 2015

gott

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
24 april 2015

bra

Kommentar av osignerat
18 januari 2015

snyggt

Kommentar av osignerat
6 september 2014

Kan man använda endast rågsikt till pannkakor

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Men de kan vara svårare att steka och så håller de ofta samman sämre än med vetemjöl.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mulle
15 juli 2014

Tips till er som inte är så vana att baka (som jag inte kan) knäck eggen i en skål bredvid och inte i skålen med smeten, så man lätt kan ta bort eggskal som följer med. Annars kan man få börja om..........

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 juli 2014

Förstår inte alls vad så många skriver att det ska vara så svårt att steka dem och att det bara blir klumpar

Svar av Namn/signatur
7 december 2014

Jag tror många går för fort fram, man ska bara ha i hälften av mjölken först och vispa detta LÄÄÄÄÄNGE och noga till smeten är slät, sedan kan man vispa i en dl mjölk i taget, samt ett ägg i taget (vispa alltså ordentligt mellan varje!). Då får man fiin slääät smet ;) Glöm inte att smeten måste svälla INNAN man tar i smöret. Får hoppas att alla som fick problem har fått en lösning nu :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 juli 2014

Sämsta pannkakorna jag ätit. Går inte att steka om det är som slem..

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Viktig Petter
19 juli 2014

Det är för att du inte kan laga mat :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kawaii girl C:
27 juni 2014

min pappa ska göra dem nu dom kommer nog bli suveräna!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Försommarmat

Försommarens goda buffésallader!

Försommar är skolavslutningar picknick och första uteätarkvällarna. Somriga sallader passar perfekt som tillbehör på buffén eller till grillen!

En sallad är enkel försommarmat som passar lika bra ensamma som i sällskap. På buffén gör sig rena, tydliga smaker som fransk potatissallad eller krämig potatissallad med saltgurka. Klassiskt är också potatissallad med kapris eller äpple.
En god sallad till lite kryddigare eller grillad mat är pestokryddad pastasallad eller pastasallad med ost och paprika.
Vill du ha en matig sallad som kan vara stommen i en hel måltid är pastasallad med kikärtor mättande, en ljummen potatissallad med bacon likaså. Eller gör ett nytt, gott recept på potatissallad med vita bönor – gott, mättande och somrigt!

 salladsrecept.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...