Klassiska svenska pannkakor

Pannkaksrecept

För fyra* personer behöver du

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

        

* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis - alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 1/2 deciliter smet per pannkaka). Alltså 4 pannkakor per person.

                

Observera! Många upplever det som svårt att laga pannkakor, det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan ni steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan ni börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan. Och missa inte våra övriga tips - tips för dig som lagar pannkakor!

Läsarrecept

Har du en egen favoritvariant på vanliga pannkakor? Dela gärna med dig! Skicka oss ditt bästa pannkaksrecept!

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av An fascinating dialogue is value comment. I believe that it is best to write more on this matter, it might not be a taboo topic but generally individuals are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers eagfkcbffkdbefcf
29 september 2014

An fascinating dialogue is value comment. I believe that it is best to write more on this matter, it might not be a taboo topic but generally individuals are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers eagfkcbffkdbefcf

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
6 september 2014

Kan man använda endast rågsikt till pannkakor

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mulle
15 juli 2014

Tips till er som inte är så vana att baka (som jag inte kan) knäck eggen i en skål bredvid och inte i skålen med smeten, så man lätt kan ta bort eggskal som följer med. Annars kan man få börja om..........

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 juli 2014

Förstår inte alls vad så många skriver att det ska vara så svårt att steka dem och att det bara blir klumpar

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
7 december 2014

Jag tror många går för fort fram, man ska bara ha i hälften av mjölken först och vispa detta LÄÄÄÄÄNGE och noga till smeten är slät, sedan kan man vispa i en dl mjölk i taget, samt ett ägg i taget (vispa alltså ordentligt mellan varje!). Då får man fiin slääät smet ;) Glöm inte att smeten måste svälla INNAN man tar i smöret. Får hoppas att alla som fick problem har fått en lösning nu :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
4 juli 2014

Sämsta pannkakorna jag ätit. Går inte att steka om det är som slem..

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Viktig Petter
19 juli 2014

Det är för att du inte kan laga mat :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kawaii girl C:
27 juni 2014

min pappa ska göra dem nu dom kommer nog bli suveräna!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av 9åring
28 april 2014

Går bra

Kommentar av Sebastian
12 januari 2014

Jag hade inte tid att låta smeten svälla men jag blandade i nästan en dl mjöl och ett ägg extra i smeten & resultatet blev toppen! Blandade också i lite vaniljsocker :-) Gott!

Kommentar av Hedibella
7 januari 2014

nja…inte perfekta! inget gick att steka, blev bara en massor av kletiga, slemiga klumpar. Men med lite socker var det helt ok.

Kommentar av Pannkaksälskarna
6 januari 2014

Min dotter gjorde sina första pannkakor på detta recept, de blev supergoda☺, . hon gjorde 2 portioner och eftersom det inte går så bra att dela ägg så blev det 2 st.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julgodis

Julstämning för alla gottegrisar!

Kola, fudge och marsipan – hemlagat godis är det bästa julstök som finns!

Det är någonting särskilt med smaken av hemkokt kola. För många är därför just kolan det viktigaste att göra själv till jul. Och det är inte så svårt! Har du en termometer och tid på dej är chansen stor att du får en härlig och lagom seg kola! Klassiska kolor som julkola eller gräddkola passar fint till jul. Vår egen favorit i år är fransk chokladkola. Lite överkurs kanske, men garanterat värt jobbet! Fler bra kolarecept för julfirande kolakokare på kolarecet.se.
Och så vill vi ha fudge till jul! Det är mjukt chokladgodis som påminner både om nougat, kola och choklad… Underbart gott och lätt att lyckas med. Gör minst en omgång chokladfudge! Perfekt att ge bort. Det har aldrig hänt att den inte går åt!
Sen ska vi inte glömma alla andra klassiker: Ischokladen med mint eller apelsin, marsipanen, knäck med mandel eller vanilj och tryffel! Kanske en bit hasselnötsnougat på slutet?
Bara att börja jobba på en godisgodare jul!

 kolarecept.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se


Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

Förr var kyckling för många riktig festmat. Och även om det i dag går att köpa kyckling till vardags är det en vanlig rätt när det ska vara lite festligt. Inte konstigt, kyckling är lättlagat och gott. Dessutom är det magert. Prova en smakrik kycklinggryta med rotfrukter. Eller en god och värmande kycklingsoppa? Kanske kryddiga kycklingspett eller ett gott recept på gratinerad kyckling i tomat till helgen.

Variationen är oändlig och resultatet brukar bli utmärkt!

Numera finns kravmärkt kyckling att hitta i många butiker; välj den och tänk på miljön och djuromsorgen!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakshus

Deg till huset Bli din egen arkitekt till jul! Ett hemgjort pepparkakshus är stiligt och skulle det inte bli perfekt så smakar det i alla fall gott!

Långkål

Grönkål har varit ett måste på julbordet i många familjer under långa tider. Klassiskt julkryddat med grädde och kryddnejlika!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat julgodis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...