Perfekta pannkakor?

Hur steker man den perfekta pannkakan? Vad ska man ha för stekpanna och vilken temperatur på plattan osv?

- Lina

Jag skulle säga att det perfekta pannkakan är någonting man provar sig fram för att hitta.

Olika smeter, stekpannor och spisar skiljer sig åt mycket så det är svårt att ge några råd som gäller alla. Men några tips kan vara att:

Prova ut ett recept du tycker fungerar bra och låta smeten svälla ordentligt innan du börjar steka.

Stek med måttligt med fett. Väljer du smör eller smör + rapsolja får du ofta fin färg på pannkakorna.

Ha god värme, 3-4 brukar passa på många spisar.

Jag tycker att stekpannan ska vara av gjutjärn, gärna lite mindre och med låga, vida kanter, så att det är lätt att vända pannkakorna.

Prova dig fram så hittar du säkert snart ditt sätt att steka perfekta pannkakor!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Janehellen
22 april 2011

Vill man ha fraspannkakor kan man byta ut äggen mot 1 msk bovetemjöl och nogon deciliter grädde. Man skall låte smeten stå ett tag i kylskåpet med.

Kommentar av Ann
10 januari 2011

Perfekta pannkakor 4-5 port

1 liter mjölk

4 ägg

5 dl mjöl

lite salt

Vispa hälften av mjölken med ägg och sedan mjöl och salt

När klumparna är borta, häll i resten

Låt stå ca 15-30 min

Använd gjutpanna

smör eller olivolja

Stekpannan ska va varm, ca 4:an

Häll i smet, vänd när pannkakan är torr

Svar av Sandra olsson
7 september 2011

jag har provat ditt recept det blev inte så goda pannkakor alla blev brända.de fastnad i stekpannan o de smakade bränt..

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Matilda
16 september 2015

Det här receptet var inte bra! Vi hittade äggskal i smeten :(

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Krix
17 augusti 2019

XD




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...