Perfekta pannkakor?

Hur steker man den perfekta pannkakan? Vad ska man ha för stekpanna och vilken temperatur på plattan osv?

- Lina

Jag skulle säga att det perfekta pannkakan är någonting man provar sig fram för att hitta.

Olika smeter, stekpannor och spisar skiljer sig åt mycket så det är svårt att ge några råd som gäller alla. Men några tips kan vara att:

Prova ut ett recept du tycker fungerar bra och låta smeten svälla ordentligt innan du börjar steka.

Stek med måttligt med fett. Väljer du smör eller smör + rapsolja får du ofta fin färg på pannkakorna.

Ha god värme, 3-4 brukar passa på många spisar.

Jag tycker att stekpannan ska vara av gjutjärn, gärna lite mindre och med låga, vida kanter, så att det är lätt att vända pannkakorna.

Prova dig fram så hittar du säkert snart ditt sätt att steka perfekta pannkakor!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Janehellen
22 april 2011

Vill man ha fraspannkakor kan man byta ut äggen mot 1 msk bovetemjöl och nogon deciliter grädde. Man skall låte smeten stå ett tag i kylskåpet med.

Kommentar av Ann
10 januari 2011

Perfekta pannkakor 4-5 port

1 liter mjölk

4 ägg

5 dl mjöl

lite salt

Vispa hälften av mjölken med ägg och sedan mjöl och salt

När klumparna är borta, häll i resten

Låt stå ca 15-30 min

Använd gjutpanna

smör eller olivolja

Stekpannan ska va varm, ca 4:an

Häll i smet, vänd när pannkakan är torr

Svar av Sandra olsson
7 september 2011

jag har provat ditt recept det blev inte så goda pannkakor alla blev brända.de fastnad i stekpannan o de smakade bränt..

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Matilda
16 september 2015

Det här receptet var inte bra! Vi hittade äggskal i smeten :(


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...