Amerikanska blåbärspannkakor

Det här receptet är mycket typiskt amerikanskt. Pannkakorna skall vara små, och mycket tjockare än svenska, en centimeter tjocka är inget ovanligt.

Till pannkakorna rekommenderas en lite finare vaniljglass.

Du behöver:

  • knappt 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ½ dl socker
  • 2 ½ dl crème fraiche
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 250 g blåbär (färska eller frysta)

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda torrprodukterna. Separera äggulorna från vitan. Blanda noga gulorna med crème fraichen, mjölken och smöret. Blanda i torrprodukterna och vispa till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till skum med elvisp, skummet skall bli hårt och blankt. Blanda varsamt i den vispade äggvitan och blåbären i smeten.

 

Stek på låg värme flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan, och blåbären bör inte brännas. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men ha inte för varmt! Max runt 75 grader.

Servera förslagsvis med en god glass.

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av tf
22 juli 2014

Sjukt seg smet. Väldigt svårarbetad. Fick hälla i en skvätt mjölk extra...

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sofia
26 maj 2014

Blev först chockad över att min smet vart sjukt tjock och lila/blå. Blev riktigt gott och lyckat ändå :D

Kommentar av M.M.
18 februari 2014

Supergott!det var mysigt att äta dom till frukost !

Kommentar av Cassandra
26 februari 2013

Till hur många styckna är det till?

Svar av chibe
13 juli 2013

2-3 personer beroende på hur stor man är imo C:

Kommentar av Henrik
6 december 2012

Smällt smör?!

Svar av Thobias
6 december 2012

Viktigpetter?! Men korrekt=)

Kommentar av Maja
18 mars 2012

Jag gör mina glutenfria genom att bara byta ut mjölet mot sempers gluten fria mix. Blir super bra.

Kommentar av Björn
29 februari 2012

Kan man ta bort crème fraichen eller ersätta den med något?

Redaktionens kommentar
Att ta bort crème fraichen rekommenderar vi inte. Du skulle kunna prova att använda till exempel kesella istället. Lycka till!
Svar av Fredde
30 mars 2013

Själv byter jag créme fraichen mot yoghurt eller fil, det fungerar superbra!

Kommentar av Veronica
18 november 2011

Jag tog lite det jag hade hemma, så receptet blev lite annorlunda. Blåbär/hallon frysta, lättkesella istället för creme fraiche och 3dl dinkelmjöl + knappt 2dl grahams. Det blev supergott! Mums :D

Kommentar av osignerat
28 augusti 2011

Jättegoda!!! Pudrade med florsocker innan servering och åt dem med vanlig sirap,MUMS!!!

Kommentar av Pannkaka
11 juli 2011

Äkta lönnsirap.

Köpte lönnsirap på ICA, tyckte inte den smakade bra.

Ni som varit i USA, är ICA's lönnsirap något annat ?

Svar av NoIca
27 mars 2014

Ja, alla Ica märkta är sämre, försök med något det inte står Ica på ........

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...