Danska "äppelskivor"

Det här receptet kommer från Danmark. "Äppelskivorna" är en slags pannkaksbollar med en bit äpple eller sylt i mitten. En särskild stekpanna, en munkpanna, med runda hål behövs. Serveras till kaffe eller te.

Recept för 6 personer:

  • 5 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk (byt gärna ut lite av mjöken mot grädde och/eller öl)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl socker
  • 1-2 äpplen i skivor eller lite sylt

Gör så här:

Rör mjölet till en jämn smet med lite av mjölken. Bland sedan i äggulor, smält smör, öl, salt, socker och kanel. Rör sedan i mjölken eller grädden. Till sist vispar man äggvitorna till hårt skum och vänder ner skummet försiktigt i smeten.

Stek pannkaksbollarna genom att först lägga i en sked smet i varje hål i stekpannan. När äppelskivan är bakad på ena sidan kan man lägga i en äppelskiva och vända bollen.

Läsarkommentarer


Kommentar av Lotta Lundström
4 november 2013

Hej till dig från Göteborg tror man kan köpa färdiga äppelskivor på Citycross kan bara till julen.

Kommentar av gött e de
9 juni 2013

Jag har ett eget riktigt järn. Ville bara ni skulle veta.....

Kommentar av Kirsten
12 maj 2013

Är det någon som har recept med kärnmelk i äppelskivorna? min mor gjorde dom när jag bodde i humlebeak som barn.

Kommentar av osignerat
9 mars 2013

De från netto är ej goda de har kardemumma i sig. Och smakar inte alls lika gott som nystekta . Sen när men droppar dem i sylt och socker

Kommentar av Kjeld i Vinninga
5 april 2011

Netto sälger frysta äbelskiver

Kommentar av osignerat
11 januari 2011

Vet någon om det går att köpa färdiga Aebleskiver i Sverige, Göteborg.

Hoppas på svar ifrån någon.

Svar av Namn/signatur
20 januari 2011

Jag letar som en galning efter färdiga Aebleskiver. Hörde att de finns på Netto, men jag hittar inga där. Hör gärna av dig om hur det har gått för dig.

Svar av Namn/signatur
9 mars 2011

De finns på Netto, på våran Netto butik finns dem att köpa endast kring jul och då finns det bara ett visst antal. Annars har jag inte hittat dem på något annat ställe.

Svar av Kirsten
20 februari 2012

Jag har också köpt på Netto,-här i Ängelholm.Åh de är sååå goda. Fast så klart är hjemmelavede allra bäst.

Kommentar av Anna
28 december 2010

Jag har ett elektriskt järn från OBH Nordica, inhandlat i Danmark förvisso, men det borde gå att beställa

Kommentar av svensk i Danmark
16 augusti 2009

Har bott i Danmark i 7 år och har hittills aldrig fått dem med fyllning i mitten. Men jag antar att det är det traditionella/ gammeldags sättet att göra dem på :) Det ser fint ut att servera med olika sorters sylt i olika färger och florsocker såklart!

Kommentar av janne
6 augusti 2009

Jag har aldrig ätit med äpplen i faktiskt.

Pappa har lagat dessa åt mig och mina syskon sen jag var pytteliten, men aldrig med äpplen.

Kommentar av LiA
25 december 2009

Mums!!

Mina är från ett recept som min mor tog med från Danmark:

75 gr marg

5 dl mjölk

2 msk socker

1/2 tsk salt

25 gr jäst

375 gr vetemjöl

4 ägg

Man gör smeten som det första inlägget med den skillnaden att jästen löses upp i mjölk och marg/smör. I med allt mjöl å vispa till jämn smet. Till sist i med ägggulorna. Sedan får det jäsa i ca 30 min. Äggvitorna vispas till hårt skum som vändes ner försiktigt. Gräddar i min ärvda emaljerade gjutjärns Äppelskivepanna.

Jag äter antingen naturell för dom e så goda ändå...

Annars med lönnsirap eller citronsaft och socker.

Smaskens!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...