Danska "äppelskivor"

Det här receptet kommer från Danmark. "Äppelskivorna" är en slags pannkaksbollar med en bit äpple eller sylt i mitten. En särskild stekpanna, en munkpanna, med runda hål behövs. Serveras till kaffe eller te.

Recept för 6 personer:

  • 5 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk (byt gärna ut lite av mjöken mot grädde och/eller öl)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl socker
  • 1-2 äpplen i skivor eller lite sylt

Gör så här:

Rör mjölet till en jämn smet med lite av mjölken. Bland sedan i äggulor, smält smör, öl, salt, socker och kanel. Rör sedan i mjölken eller grädden. Till sist vispar man äggvitorna till hårt skum och vänder ner skummet försiktigt i smeten.

Stek pannkaksbollarna genom att först lägga i en sked smet i varje hål i stekpannan. När äppelskivan är bakad på ena sidan kan man lägga i en äppelskiva och vända bollen.

Läsarkommentarer


Kommentar av Lotta Lundström
4 november 2013

Hej till dig från Göteborg tror man kan köpa färdiga äppelskivor på Citycross kan bara till julen.

Kommentar av gött e de
9 juni 2013

Jag har ett eget riktigt järn. Ville bara ni skulle veta.....

Kommentar av Kirsten
12 maj 2013

Är det någon som har recept med kärnmelk i äppelskivorna? min mor gjorde dom när jag bodde i humlebeak som barn.

Kommentar av osignerat
9 mars 2013

De från netto är ej goda de har kardemumma i sig. Och smakar inte alls lika gott som nystekta . Sen när men droppar dem i sylt och socker

Kommentar av Kjeld i Vinninga
5 april 2011

Netto sälger frysta äbelskiver

Kommentar av osignerat
11 januari 2011

Vet någon om det går att köpa färdiga Aebleskiver i Sverige, Göteborg.

Hoppas på svar ifrån någon.

Svar av Namn/signatur
20 januari 2011

Jag letar som en galning efter färdiga Aebleskiver. Hörde att de finns på Netto, men jag hittar inga där. Hör gärna av dig om hur det har gått för dig.

Svar av Namn/signatur
9 mars 2011

De finns på Netto, på våran Netto butik finns dem att köpa endast kring jul och då finns det bara ett visst antal. Annars har jag inte hittat dem på något annat ställe.

Svar av Kirsten
20 februari 2012

Jag har också köpt på Netto,-här i Ängelholm.Åh de är sååå goda. Fast så klart är hjemmelavede allra bäst.

Kommentar av Anna
28 december 2010

Jag har ett elektriskt järn från OBH Nordica, inhandlat i Danmark förvisso, men det borde gå att beställa

Kommentar av svensk i Danmark
16 augusti 2009

Har bott i Danmark i 7 år och har hittills aldrig fått dem med fyllning i mitten. Men jag antar att det är det traditionella/ gammeldags sättet att göra dem på :) Det ser fint ut att servera med olika sorters sylt i olika färger och florsocker såklart!

Kommentar av janne
6 augusti 2009

Jag har aldrig ätit med äpplen i faktiskt.

Pappa har lagat dessa åt mig och mina syskon sen jag var pytteliten, men aldrig med äpplen.

Kommentar av LiA
25 december 2009

Mums!!

Mina är från ett recept som min mor tog med från Danmark:

75 gr marg

5 dl mjölk

2 msk socker

1/2 tsk salt

25 gr jäst

375 gr vetemjöl

4 ägg

Man gör smeten som det första inlägget med den skillnaden att jästen löses upp i mjölk och marg/smör. I med allt mjöl å vispa till jämn smet. Till sist i med ägggulorna. Sedan får det jäsa i ca 30 min. Äggvitorna vispas till hårt skum som vändes ner försiktigt. Gräddar i min ärvda emaljerade gjutjärns Äppelskivepanna.

Jag äter antingen naturell för dom e så goda ändå...

Annars med lönnsirap eller citronsaft och socker.

Smaskens!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...