Danska "äppelskivor"

Det här receptet kommer från Danmark. "Äppelskivorna" är en slags pannkaksbollar med en bit äpple eller sylt i mitten. En särskild stekpanna, en munkpanna, med runda hål behövs. Serveras till kaffe eller te.

Recept för 6 personer:

  • 5 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk (byt gärna ut lite av mjöken mot grädde och/eller öl)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl socker
  • 1-2 äpplen i skivor eller lite sylt

Gör så här:

Rör mjölet till en jämn smet med lite av mjölken. Bland sedan i äggulor, smält smör, öl, salt, socker och kanel. Rör sedan i mjölken eller grädden. Till sist vispar man äggvitorna till hårt skum och vänder ner skummet försiktigt i smeten.

Stek pannkaksbollarna genom att först lägga i en sked smet i varje hål i stekpannan. När äppelskivan är bakad på ena sidan kan man lägga i en äppelskiva och vända bollen.

Läsarkommentarer


Kommentar av Lotta Lundström
4 november 2013

Hej till dig från Göteborg tror man kan köpa färdiga äppelskivor på Citycross kan bara till julen.

Kommentar av gött e de
9 juni 2013

Jag har ett eget riktigt järn. Ville bara ni skulle veta.....

Kommentar av Kirsten
12 maj 2013

Är det någon som har recept med kärnmelk i äppelskivorna? min mor gjorde dom när jag bodde i humlebeak som barn.

Kommentar av osignerat
9 mars 2013

De från netto är ej goda de har kardemumma i sig. Och smakar inte alls lika gott som nystekta . Sen när men droppar dem i sylt och socker

Kommentar av Kjeld i Vinninga
5 april 2011

Netto sälger frysta äbelskiver

Kommentar av osignerat
11 januari 2011

Vet någon om det går att köpa färdiga Aebleskiver i Sverige, Göteborg.

Hoppas på svar ifrån någon.

Svar av Namn/signatur
20 januari 2011

Jag letar som en galning efter färdiga Aebleskiver. Hörde att de finns på Netto, men jag hittar inga där. Hör gärna av dig om hur det har gått för dig.

Svar av Namn/signatur
9 mars 2011

De finns på Netto, på våran Netto butik finns dem att köpa endast kring jul och då finns det bara ett visst antal. Annars har jag inte hittat dem på något annat ställe.

Svar av Kirsten
20 februari 2012

Jag har också köpt på Netto,-här i Ängelholm.Åh de är sååå goda. Fast så klart är hjemmelavede allra bäst.

Kommentar av Anna
28 december 2010

Jag har ett elektriskt järn från OBH Nordica, inhandlat i Danmark förvisso, men det borde gå att beställa

Kommentar av svensk i Danmark
16 augusti 2009

Har bott i Danmark i 7 år och har hittills aldrig fått dem med fyllning i mitten. Men jag antar att det är det traditionella/ gammeldags sättet att göra dem på :) Det ser fint ut att servera med olika sorters sylt i olika färger och florsocker såklart!

Kommentar av janne
6 augusti 2009

Jag har aldrig ätit med äpplen i faktiskt.

Pappa har lagat dessa åt mig och mina syskon sen jag var pytteliten, men aldrig med äpplen.

Kommentar av LiA
25 december 2009

Mums!!

Mina är från ett recept som min mor tog med från Danmark:

75 gr marg

5 dl mjölk

2 msk socker

1/2 tsk salt

25 gr jäst

375 gr vetemjöl

4 ägg

Man gör smeten som det första inlägget med den skillnaden att jästen löses upp i mjölk och marg/smör. I med allt mjöl å vispa till jämn smet. Till sist i med ägggulorna. Sedan får det jäsa i ca 30 min. Äggvitorna vispas till hårt skum som vändes ner försiktigt. Gräddar i min ärvda emaljerade gjutjärns Äppelskivepanna.

Jag äter antingen naturell för dom e så goda ändå...

Annars med lönnsirap eller citronsaft och socker.

Smaskens!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...