Fläskpannkaka

För fyra personer behöver du:

  • 200-300 g rimmat fläsk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Om du har tid - låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter.

Skär fläsket i små tärningar. Smöra en rymlig ugnsfast form och bryn fläsket i den i ugnen. Häll i smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter.

Variation och tips

Äpplen

Det går även bra att ha äpplen i smeten. Kärna i så fall ur dem och skär dem i ringar. Lägg dem på smeten innan du ställer den i ugnen.

Bacon

Byt ut fläsket mot 125 g (1 pkt) bacon. Klipp eller skär baconet och bryn i botten av långpannan. Spara lite och lägg det uppe på smeten innan pannkakan gräddas.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av sorken
19 oktober 2012

Ändrade om receptet tack vare mjölk och vete allergi, och sablans vilken god kassler pannkaka.

336g hackad kassler

3dl rismjöl(prövade till vanlig pannkakor igår och fick mig en glad suprice)

1 tsk salt(kassler inte så salt som alla vet)

4dl oatly havremjölk

1,5dl oatly matlagnings "grädde"

Slängde ihop alla ingredienser direkt och vispade med elvisp. In i ugnen 30min 225grader = Den ultimata ugnspannkakan. Perfekt kladdig och smakrik, inga klumpar.

Kommentar av Jonas Gardsiö
30 augusti 2012

Här där jag bor är det vanligt att man i stekpanna steker Fläskmonk, (tunn fläskpannkaka),

Bryn tärningar av rimmat sidfläsk i en stekpanna, häll på pannkakssmet så att du får en fläskpannkaka något lite tjockare än en vanlig pannkaka. Ätes med blåbärssylt, eller lingonsylt, äppelmos...). Mjölk är gott att dricka till.

Svar av Utan vit mössa!
12 mars 2014

Ja äntligen en som gör rätt och slipper torrheten med ungsbakad!

Kommentar av Ej köksvan
18 augusti 2012

Eftersom det inte står någonstans och det inte är en sak du vill lära dig av erfarenhet: Skär bort det hårda på fläsket. Du vill inte ha svålpannkaka.

Kommentar av Lisen
9 augusti 2012

Kör alltid m bacon i pannkakan och gör smeten i en stor assistentblir mer smet av de . Blir alldrig klumpar när min är körd där .

Kommentar av osignerat
29 mars 2012

Riktigt bra recept! Jag körde grill sista minuterna för att få en läcker frasig yta.

Kommentar av Mia
8 januari 2012

Jag har alltid bacon hemma...kan det funka isf fläsk?

Kommentar av Anna
13 november 2011

varför får jag alltid klumpar i smeten? även fast jag häller i hälften mjölk först och vispar och sedan resten av mjölken. Jag förstår inte vad jag gör för fel, det funkar ju ändå att äta men irriterande med alla klumpar.

Redaktionens kommentar
Prova att tillsätta mjölken i mindre omgångar och se till att du vispar ända ner i botten av skålen. Hoppas du lyckas med klumpfri pannkaka!
Svar av Namn/signatur
21 november 2011

Sikta i mjölet

Svar av Lena
10 januari 2012

Jag fick också klumpar när jag som det stod i receptet. Jag brukar alltid vispa ihop ägg med hälften av mjölken. Därefter vispar jag i mjölet lite i taget. Tillsätter sedan resten av mjölken och salt och vispar till en smidig smet. Det funkar mycket bättre för mig. Lycka till

Svar av CC
23 maj 2012

Elvisp funkar perfekt :)

Svar av Daniel
18 februari 2014

Blanda ALLTID mjöl och salt torrt i en bunke först innan man häller i vätska, då slipper man klumpar

Kommentar av Christer i Lund
26 oktober 2011

Vad dricker man till fläskpannkakan?????

Svar av Marica
3 november 2011

Mjölk! eller rödvin, välj själv :)

Svar av Namn/signatur
10 januari 2012

man kan dricka äpple juice till

Svar av Johan
29 mars 2012

Fransk cider om man vill lyxa till det. Annars tror jag mjölk är en klassiker.

Kommentar av Kalle
2 augusti 2011

Det är säkert jäte gott

Kommentar av Betty
15 juli 2011

Jag struntar i att smöra formen. Stoppar man in fläsket avger den fett i sig. Brukar ta en pensel när fläsket är klart och strycker fettet på kanterna på formen. Det ger mer fläsksmak till kakan. Tar också bort saltet i från smeten. Fläsket är ju salt i sig. Det blir mer smak på detta sätt.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Spökkakor

Halloween – skrämande gott till helgen!

Ju fler skrämmande goda kakor, desto mysigare blir festen! Baka halloweenspöken, fladdermöss eller blodrödamuffins åt alla busungar!

Halloween har på några år blivit en självklarhet också i Sverige. Vem vill inte fira en högtid så fylld av godsaker att det är skrämmande?! Och vi på pepparochsalt.se tycker att det blir klart otäckare ju fler läskiga kakor du dukar fram.
En riktigt god pumpapaj eller ruggigt mumsig halloweencheesecake är en bra början. Satsa sedan på många, små kakor och bakelser så får du snabbt ihop en riktig spökbuffé!
Eller vad sägs om bleka fladdermuskakor, halloween-spöken med vaniljsmak eller otäcka ögon-klubbor med vit choklad? Lägg sedan till några brustna (kak-) hjärtan, ett gäng marsipanmonster och några blodröda halloweenmuffins… Den som inte är lagom livrädd efter det är skrämmande trist och får inte komma på kalaset!
Vi säger självklart ”godis!” om någon frågar! Otäckt trevlig helg!

 halloweenrecept.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Våfflor

Farmors favoritrecept Äggvåfflorna passar lika bra till kaffekoppen som till lunchen med matig fyllning.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...