Fläskpannkaka

För fyra personer behöver du:

  • 200-300 g rimmat fläsk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Om du har tid - låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter.

Skär fläsket i små tärningar. Smöra en rymlig ugnsfast form och bryn fläsket i den i ugnen. Häll i smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter.

Variation och tips

Äpplen

Det går även bra att ha äpplen i smeten. Kärna i så fall ur dem och skär dem i ringar. Lägg dem på smeten innan du ställer den i ugnen.

Bacon

Byt ut fläsket mot 125 g (1 pkt) bacon. Klipp eller skär baconet och bryn i botten av långpannan. Spara lite och lägg det uppe på smeten innan pannkakan gräddas.

 

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Håkan
1 september 2016

Jag gör pannkakssmeten på bara kornmjöl. Fungerar utmärkt och ingen känner skillnad i smaken. Men mycket nyttigare än vetemjöl.

Kommentar av sorken
19 oktober 2012

Ändrade om receptet tack vare mjölk och vete allergi, och sablans vilken god kassler pannkaka.

336g hackad kassler

3dl rismjöl(prövade till vanlig pannkakor igår och fick mig en glad suprice)

1 tsk salt(kassler inte så salt som alla vet)

4dl oatly havremjölk

1,5dl oatly matlagnings "grädde"

Slängde ihop alla ingredienser direkt och vispade med elvisp. In i ugnen 30min 225grader = Den ultimata ugnspannkakan. Perfekt kladdig och smakrik, inga klumpar.

Kommentar av Jonas Gardsiö
30 augusti 2012

Här där jag bor är det vanligt att man i stekpanna steker Fläskmonk, (tunn fläskpannkaka),

Bryn tärningar av rimmat sidfläsk i en stekpanna, häll på pannkakssmet så att du får en fläskpannkaka något lite tjockare än en vanlig pannkaka. Ätes med blåbärssylt, eller lingonsylt, äppelmos...). Mjölk är gott att dricka till.

Svar av Utan vit mössa!
12 mars 2014

Ja äntligen en som gör rätt och slipper torrheten med ungsbakad!

Kommentar av Ej köksvan
18 augusti 2012

Eftersom det inte står någonstans och det inte är en sak du vill lära dig av erfarenhet: Skär bort det hårda på fläsket. Du vill inte ha svålpannkaka.

Kommentar av Lisen
9 augusti 2012

Kör alltid m bacon i pannkakan och gör smeten i en stor assistentblir mer smet av de . Blir alldrig klumpar när min är körd där .

Kommentar av osignerat
29 mars 2012

Riktigt bra recept! Jag körde grill sista minuterna för att få en läcker frasig yta.

Kommentar av Mia
8 januari 2012

Jag har alltid bacon hemma...kan det funka isf fläsk?

Kommentar av Anna
13 november 2011

varför får jag alltid klumpar i smeten? även fast jag häller i hälften mjölk först och vispar och sedan resten av mjölken. Jag förstår inte vad jag gör för fel, det funkar ju ändå att äta men irriterande med alla klumpar.

Redaktionens kommentar
Prova att tillsätta mjölken i mindre omgångar och se till att du vispar ända ner i botten av skålen. Hoppas du lyckas med klumpfri pannkaka!
Svar av Namn/signatur
21 november 2011

Sikta i mjölet

Svar av Lena
10 januari 2012

Jag fick också klumpar när jag som det stod i receptet. Jag brukar alltid vispa ihop ägg med hälften av mjölken. Därefter vispar jag i mjölet lite i taget. Tillsätter sedan resten av mjölken och salt och vispar till en smidig smet. Det funkar mycket bättre för mig. Lycka till

Svar av CC
23 maj 2012

Elvisp funkar perfekt :)

Svar av Daniel
18 februari 2014

Blanda ALLTID mjöl och salt torrt i en bunke först innan man häller i vätska, då slipper man klumpar

Kommentar av Christer i Lund
26 oktober 2011

Vad dricker man till fläskpannkakan?????

Svar av Marica
3 november 2011

Mjölk! eller rödvin, välj själv :)

Svar av Namn/signatur
10 januari 2012

man kan dricka äpple juice till

Svar av Johan
29 mars 2012

Fransk cider om man vill lyxa till det. Annars tror jag mjölk är en klassiker.

Kommentar av Kalle
2 augusti 2011

Det är säkert jäte gott

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...