Fläskpannkaka - Pannkakor

Fläskpannkaka

För fyra personer behöver du:

  • 200-300 g rimmat fläsk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Om du har tid - låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter.

Skär fläsket i små tärningar. Smöra en rymlig ugnsfast form och bryn fläsket i den i ugnen. Häll i smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter.

Variation och tips

Äpplen

Det går även bra att ha äpplen i smeten. Kärna i så fall ur dem och skär dem i ringar. Lägg dem på smeten innan du ställer den i ugnen.

Bacon

Byt ut fläsket mot 125 g (1 pkt) bacon. Klipp eller skär baconet och bryn i botten av långpannan. Spara lite och lägg det uppe på smeten innan pannkakan gräddas.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av sorken
19 oktober 2012

Ändrade om receptet tack vare mjölk och vete allergi, och sablans vilken god kassler pannkaka.

336g hackad kassler

3dl rismjöl(prövade till vanlig pannkakor igår och fick mig en glad suprice)

1 tsk salt(kassler inte så salt som alla vet)

4dl oatly havremjölk

1,5dl oatly matlagnings "grädde"

Slängde ihop alla ingredienser direkt och vispade med elvisp. In i ugnen 30min 225grader = Den ultimata ugnspannkakan. Perfekt kladdig och smakrik, inga klumpar.

Kommentar av Jonas Gardsiö
30 augusti 2012

Här där jag bor är det vanligt att man i stekpanna steker Fläskmonk, (tunn fläskpannkaka),

Bryn tärningar av rimmat sidfläsk i en stekpanna, häll på pannkakssmet så att du får en fläskpannkaka något lite tjockare än en vanlig pannkaka. Ätes med blåbärssylt, eller lingonsylt, äppelmos...). Mjölk är gott att dricka till.

Svar av Utan vit mössa!
12 mars 2014

Ja äntligen en som gör rätt och slipper torrheten med ungsbakad!

Kommentar av Ej köksvan
18 augusti 2012

Eftersom det inte står någonstans och det inte är en sak du vill lära dig av erfarenhet: Skär bort det hårda på fläsket. Du vill inte ha svålpannkaka.

Kommentar av Lisen
9 augusti 2012

Kör alltid m bacon i pannkakan och gör smeten i en stor assistentblir mer smet av de . Blir alldrig klumpar när min är körd där .

Kommentar av osignerat
29 mars 2012

Riktigt bra recept! Jag körde grill sista minuterna för att få en läcker frasig yta.

Kommentar av Mia
8 januari 2012

Jag har alltid bacon hemma...kan det funka isf fläsk?

Kommentar av Anna
13 november 2011

varför får jag alltid klumpar i smeten? även fast jag häller i hälften mjölk först och vispar och sedan resten av mjölken. Jag förstår inte vad jag gör för fel, det funkar ju ändå att äta men irriterande med alla klumpar.

Redaktionens kommentar
Prova att tillsätta mjölken i mindre omgångar och se till att du vispar ända ner i botten av skålen. Hoppas du lyckas med klumpfri pannkaka!
Svar av Namn/signatur
21 november 2011

Sikta i mjölet

Svar av Lena
10 januari 2012

Jag fick också klumpar när jag som det stod i receptet. Jag brukar alltid vispa ihop ägg med hälften av mjölken. Därefter vispar jag i mjölet lite i taget. Tillsätter sedan resten av mjölken och salt och vispar till en smidig smet. Det funkar mycket bättre för mig. Lycka till

Svar av CC
23 maj 2012

Elvisp funkar perfekt :)

Svar av Daniel
18 februari 2014

Blanda ALLTID mjöl och salt torrt i en bunke först innan man häller i vätska, då slipper man klumpar

Kommentar av Christer i Lund
26 oktober 2011

Vad dricker man till fläskpannkakan?????

Svar av Marica
3 november 2011

Mjölk! eller rödvin, välj själv :)

Svar av Namn/signatur
10 januari 2012

man kan dricka äpple juice till

Svar av Johan
29 mars 2012

Fransk cider om man vill lyxa till det. Annars tror jag mjölk är en klassiker.

Kommentar av Kalle
2 augusti 2011

Det är säkert jäte gott

Kommentar av Betty
15 juli 2011

Jag struntar i att smöra formen. Stoppar man in fläsket avger den fett i sig. Brukar ta en pensel när fläsket är klart och strycker fettet på kanterna på formen. Det ger mer fläsksmak till kakan. Tar också bort saltet i från smeten. Fläsket är ju salt i sig. Det blir mer smak på detta sätt.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

Mjuka kakor hör för många ihop med farmors kakfat och finservisen. Visst är det gott med en nybakad sockerkaka till fikat och smaksatt med citron i en citronkaka blir kakan en älskad favorit för många av oss! Men sockerkakan kan vara så mycket mer än klassikern som trängs med småkakorna på kalaset.
Gör en chokladsockerkaka som efterrätt eller fika. Servera med grädde eller glass! En tigerkaka passar den som inte kan bestämma om det ska vara chokladkaka eller inte… Eller smaksätt med kardemumma eller apelsin för att få en kaka som sticker ut.
Visste du att det går bra att göra en glutenfri sockerkaka?
Eller så provar du ett nytt, gott recept på kolakaka med mjuk kolaglasyr. Garanterat en höjdare oavsett på vilket kakfat den hamnar!

 sockerkakor.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se


Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

Kanelbullar i all ära, men ibland kan det bli väl mycket sött... Baka en omgång brödbullar som omväxling!

Nybakat vill vi gärna ha på morgonkvisten - visst vaknar man glad av doften från bröd som gräddas! Men goda brödbullar passar utmärkt även som fikabröd. Fruktbullar

med torkad frukt passar utmärkt med smör och en god ost. Eller serverade med favoritmarmeladen!

Fram med bagarmössan och jäs bullarna ordentligt så är du snart fikabordets hjälte!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...