Nyttigare amerikanska pannkakor?

Hur kan man göra amerikanska pannkakor nyttigare?

- ebba

Ibland kanske det är lika bra att äta något onyttigt, njuta av det och välja nyttigare till vardags? Vill man trots allt göra dem nyttigare kan mjölet bytas mot siktat dinkelmjöl, eller delvis bytas mot grahamsmjöl. Sockret kan uteslutas och smöret i smeten bytas mot en neutral olja. Stek ändå i smör, för den goda smaken! Pannkakorna kan serveras till exempel med frukt och bär, matyoghurt och lite honung.



Recept och foto: Peppar och salt



Kommentar av Hälsoveganen
11 oktober 2014

Jag har bott i USA i tio år och är hälsovegan som undviker fett. Här är mitt favoritrecept på amerikanska pannkakor:

1/2 banan, mosad

1.9 dl bovetemjöl

0.6 dl majsmjöl (inte maizena, utan mjöl gjort på torkade majskorn)

0.6 dl malet linfrö

0.6 dl hampproteinpulver

1 msk agavesirap

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

3.75 dl mandelmjölk

0.6 dl vatten

2.5 dl färska blåbär

1. Blanda ihop allt utom blåbären ordentligt i en stor skål.

2. Rör försiktigt ner blåbären.

3. Häll i 0.8 dl smet per pannkaka i en het teflonpanna utan fett. Vänd på pannkakorna när det syns bubblor även i mitten av pannkakorna. Grädda tills pannkakorna är ljusbruna.

Receptet räcker till fyra. Det blir ungefär 8-10 pannkakor, ungefär 250 kcal per person. Serveras finfint med skivad banan och/eller mera blåbär på. Man kan ju hälla på lönnsirap som sedvanligt också, men 2 msk äkta lönnsirap har hela 100 kcal och det är inte mycket sirap i 2 msk. Det är på det viset man kommer upp i 700-1000 kcal för de riktigt lyxiga pannkaksfrukostarna på frukostkedjor.

Jag gör en fyrdubbel sats på en helg och fryser in pannkakorna tre och tre, så jag kan lätt mikra en pannkaksfrukost på fredagar som lite vardagslyx.

Man kan använda frusna bär också, det är bara att mäta fruset och sedan tina och använda. Jag brukar hälla i blåbärsspadet också.

De konstiga måtten kommer från omberäkningen från koppar till deciliter.

Kommentar av Emil
3 februari 2014

Varför äta nyttigt andra amerikanska pannkakor är dubbelt så goda




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...