![]() ![]()
Nyttigare amerikanska pannkakor?
![]() Hur kan man göra amerikanska pannkakor nyttigare?
- ebba
![]() Ibland kanske det är lika bra att äta något onyttigt, njuta av det och välja nyttigare till vardags? Vill man trots allt göra dem nyttigare kan mjölet bytas mot siktat dinkelmjöl, eller delvis bytas mot grahamsmjöl. Sockret kan uteslutas och smöret i smeten bytas mot en neutral olja. Stek ändå i smör, för den goda smaken! Pannkakorna kan serveras till exempel med frukt och bär, matyoghurt och lite honung. ![]() ![]() 3 februari 2014
Varför äta nyttigt andra amerikanska pannkakor är dubbelt så goda ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Jag har bott i USA i tio år och är hälsovegan som undviker fett. Här är mitt favoritrecept på amerikanska pannkakor:
1/2 banan, mosad
1.9 dl bovetemjöl
0.6 dl majsmjöl (inte maizena, utan mjöl gjort på torkade majskorn)
0.6 dl malet linfrö
0.6 dl hampproteinpulver
1 msk agavesirap
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3.75 dl mandelmjölk
0.6 dl vatten
2.5 dl färska blåbär
1. Blanda ihop allt utom blåbären ordentligt i en stor skål.
2. Rör försiktigt ner blåbären.
3. Häll i 0.8 dl smet per pannkaka i en het teflonpanna utan fett. Vänd på pannkakorna när det syns bubblor även i mitten av pannkakorna. Grädda tills pannkakorna är ljusbruna.
Receptet räcker till fyra. Det blir ungefär 8-10 pannkakor, ungefär 250 kcal per person. Serveras finfint med skivad banan och/eller mera blåbär på. Man kan ju hälla på lönnsirap som sedvanligt också, men 2 msk äkta lönnsirap har hela 100 kcal och det är inte mycket sirap i 2 msk. Det är på det viset man kommer upp i 700-1000 kcal för de riktigt lyxiga pannkaksfrukostarna på frukostkedjor.
Jag gör en fyrdubbel sats på en helg och fryser in pannkakorna tre och tre, så jag kan lätt mikra en pannkaksfrukost på fredagar som lite vardagslyx.
Man kan använda frusna bär också, det är bara att mäta fruset och sedan tina och använda. Jag brukar hälla i blåbärsspadet också.
De konstiga måtten kommer från omberäkningen från koppar till deciliter.