Nyttigare amerikanska pannkakor?
Hur kan man göra amerikanska pannkakor nyttigare?
- ebba
Ibland kanske det är lika bra att äta något onyttigt, njuta av det och välja nyttigare till vardags? Vill man trots allt göra dem nyttigare kan mjölet bytas mot siktat dinkelmjöl, eller delvis bytas mot grahamsmjöl. Sockret kan uteslutas och smöret i smeten bytas mot en neutral olja. Stek ändå i smör, för den goda smaken! Pannkakorna kan serveras till exempel med frukt och bär, matyoghurt och lite honung. Kommentar av
Emil
3 februari 2014
Varför äta nyttigt andra amerikanska pannkakor är dubbelt så goda MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! MorotskakorKakor som håller i längdenSaftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak! PajreceptViltpaj som värmerProva ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen! PingstPingsttid med dignande kakfatDe flesta klarar av att baka en plåt småkakor och nog är det värt mödan! Hembakad fika smakar bäst mellan hägg och syren i tiden kring pingst. Chokladdrömmar är klassiska trillade kakor som är lätta att lyckas med. Komplettera gärna med sockerkaka! Dukningen är också viktig: små spetsdukar, finkopparna, friska blommor i överflöd gör fikastunden till en välbehövlig vila. Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|
Jag har bott i USA i tio år och är hälsovegan som undviker fett. Här är mitt favoritrecept på amerikanska pannkakor:
1/2 banan, mosad
1.9 dl bovetemjöl
0.6 dl majsmjöl (inte maizena, utan mjöl gjort på torkade majskorn)
0.6 dl malet linfrö
0.6 dl hampproteinpulver
1 msk agavesirap
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3.75 dl mandelmjölk
0.6 dl vatten
2.5 dl färska blåbär
1. Blanda ihop allt utom blåbären ordentligt i en stor skål.
2. Rör försiktigt ner blåbären.
3. Häll i 0.8 dl smet per pannkaka i en het teflonpanna utan fett. Vänd på pannkakorna när det syns bubblor även i mitten av pannkakorna. Grädda tills pannkakorna är ljusbruna.
Receptet räcker till fyra. Det blir ungefär 8-10 pannkakor, ungefär 250 kcal per person. Serveras finfint med skivad banan och/eller mera blåbär på. Man kan ju hälla på lönnsirap som sedvanligt också, men 2 msk äkta lönnsirap har hela 100 kcal och det är inte mycket sirap i 2 msk. Det är på det viset man kommer upp i 700-1000 kcal för de riktigt lyxiga pannkaksfrukostarna på frukostkedjor.
Jag gör en fyrdubbel sats på en helg och fryser in pannkakorna tre och tre, så jag kan lätt mikra en pannkaksfrukost på fredagar som lite vardagslyx.
Man kan använda frusna bär också, det är bara att mäta fruset och sedan tina och använda. Jag brukar hälla i blåbärsspadet också.
De konstiga måtten kommer från omberäkningen från koppar till deciliter.