Äppelraggisar - pannkakor med äpple

"Vem har sagt att man inte kan äta efterrätt till huvudrätt, egentligen?" skriver en av våra läsare, Jeanette, som har bidragit med det här receptet på "äppelraggisar". Det är som raggmunkar men med rivet äpple i stället för riven potatis.
Enligt Jeanette bör receptet räcka till två hungriga personer eller 8-10 stora pannkakor / raggmunkar (som täcker hela pannkakslaggen). Resultatet blir en pannkaka med efterrättssmak.

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 3 dl mjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk kanel
  • smör att steka i (en liten klick i taget)

Gör så här:

Börja med att knäcka äggen och pytsa sedan ner mjölet lite i taget samtidigt som du rör om i smeten. Tillsätt sedan mjölken lite i taget. På så vis får man en jämn och fin smet utan klumpar. Tillsätt sedan det rivna äpplet och kanelen. Saltet kan tillsättas när som helst, det påverkar inte smeten. Använd sedan en slev eller ett decilitermått för att få lite smet i taget i stekpannan eller plättlaggen. Vill man ha pannkakorna lättvända gör man dem ganska små, två eller tre per omgång i stekpannan brukar bli bra.

 

Vill du också bidra med ett eget recept? Gör det här.

Läsarkommentarer


Kommentar av lolcat
16 augusti 2013

Supergott. Jag hade i lite mer kanel + kardemumma! Mer smak :)

Kommentar av osignerat
11 juni 2012

Sjukt gott! Med Nutella på är dom inte heller helt fel...

Kommentar av Sauri
18 januari 2012

Jag, min son på 3,5 år och min dotter på 9 månader älskade det! Vi åt med turkisk yoghurt till, rekommenderas starkt. Det enda var att de var väldigt svårvända och jag är ändå van att göra pannkakor. Får öva lite helt enkelt, från och med nu är de här favoriten!

Kommentar av osignerat
23 januari 2010

Dom var goda, lite annurlunda än vanliga... XD

Kommentar av Sanna
4 februari 2009

kanske skulle man försöka få tag i söta äpplen, eller lägga till en nypa socker, när jag gjorde dom här med matäpple så smakade det inte så mycket äpple som jag trodde.

De är ganska tunga och svåra att vända (eller så är det jag som är orutinerad!)

Svar av Måd
9 september 2010

Äpplen smakar ju olika mycket .... övning ger färdighet

Kommentar av osignerat
28 april 2010

FÖR HELVETE VAD GOTT

Kommentar av Gott
12 maj 2010

Jättegott och jättelätt! Gjorde rätten på hemkunskapen i skolan.

Rekomenderar!

Kommentar av Marri
21 februari 2009

Dom var riktigt goda. Det rivna äpplet gav pannkakan lite substans och lite tuggmotstånd. Kommer definitivt göra om dom! De var dock lite svåra att vända så det kräver lite övning. Jag toppade mina med lite honung då jag inte hade lönnsirap hemma.

Kommentar av ange
26 februari 2009

och ha glass till dom här pannkakorna var ännu godare! :D och lite sirap kan man söta till med också :D älskar dom här pannkakorna! :D mums! <3

Kommentar av frida
9 oktober 2008

jag tyckte dom blev super goda:D:D <3

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...