Nyttiga pannkakor med rågmjöl

Den här lite nyttigare varianten av pannkaka är gjord på rågmjöl och vi använder rapsolja i stället för smör.

För fyra personer behöver du:

  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk rapsolja

Gör så här

Blanda vete- och rågmjöl i en bunke. Tillsätt saltet. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Tillsätt hälften av oljan. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek tunna pannkakor.

 

Flera nyttiga pannkakor? Prova Dinkelpannkakor eller Havrepannkakor!

Läsarkommentarer


Kommentar av PG
15 december 2013

Kanoners :)!

Kommentar av Selma
31 juli 2013

Om man vill ha halva receptet, ska man ta två eller ett ägg då ? :) De verkar underbart goda med tanke på alla fina kommentarer !

Redaktionens kommentar
Det skadar aldrig med ett extra ägg.
Kommentar av Åsa
4 juli 2013

Mycket goda. Jag som inte kan äta vanliga pannkakor efter min magsäcksoperation kan äta dess utan problem. Perfekt mellanmål när jag är på resande fot!

Kommentar av Agneta
28 juni 2013

Ska bli spännande att prova, mitt barnbarn har drabbats av sjukdom och kan inte längre äta "vanliga" pannkakor (plättar)

Kommentar av MiniKocken
8 april 2012

Ungefär hu många pannkakor blir det på det här receptet?

Beror ju förstås på hur stor stekpannan är, men ungefär? :)

Redaktionens kommentar
Ungefär 18 pannkakor - se under fliken Antal personer i menyn.
Kommentar av Christine
10 mars 2012

Jag följde receptet och lät smeten stå i ca 1 h men mina pannkakor blev tjocka och degiga i mitten :( Inte så gott. Smeten var tunn som vatten men pannkakorna blev tjocka ändå. Vad beror det på?

Kommentar av Jakob
29 augusti 2009

Tips! Ha sirap och knaperstekt bacon på dessa! Inte det minsta nyttigt men gott! Tror att det är holländskt på något vis....

Kommentar av Pankaksmonstret
28 maj 2009

Gott!

Tycker dock portionerna är lite smått beräknade.

Åt upp en sats för fyra på två personer.

Svar av TobiasChilli.se
28 september 2010

En sats är precis lagom för mig och min tjej. SÅ till 2 vuxna skulle jag vilja säga att en smet är lagom till.

Kommentar av Stoffe
8 april 2009

Skulle nog hellre vilja säga att dessa är nyttigare, inte nyttiga! Byt ut vetemjölet mot tex dinkelmjöl istället och det blir riktigt nyttiga pannkakor som dessutom är väldigt goda.

Kommentar av Maja&Hanna
1 februari 2010

Hej! Jag tycker pannkakorna var jätte goda! Och de va lätta o göra.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...