Svampcrêpes

Svamp och pannkakor trivs ihop. Milda smaker som får en lite vild accent om man använder skogssvamp. Om du bara får tag i färska, vanliga champinjoner får de mera sting med en nypa torkat svampmjöl eller lite torkade trattkantareller!

Till 4 personer

Pannkakor

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Fyllning

  • 1/2 l skuren, färsk svamp eller motsvarande (använder du färska champinjoner så öka mängden något)
  • 1/2 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • 1 knivsudd muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar
  • 1-2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem. (Smeten räcker till 8 tjocka pannkakor.)

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Hacka eller riv löken mycket fint. Rensa och skär svampen i mindre bitar. 

Stek svampen tillsamman med löken i smör i en tjockbottnad kastrull. När vätskan börjar försvinna strör du mjöl över svampen, sänker värmen och späder med grädde eller mjölk. Låt såsen småputtra i minst 10 minuter. Rör ner crème fraiche och smaka av med muskot, salt och peppar. Låt småputtra till stuvningen har tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket". Lägg paketet/rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

 

 

Läsarkommentarer


Kommentar av E.s
11 maj 2009

Mmmh! Gott!

Fyllningen räcker till cirka åtta pannkakor - den fyllning som blir över används till att täcka crêpesen med.

Täck sedan crêpesen med riven ost och gratinera i ugn 225 grader till de fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Servera gärna med sallad och vitlöksbröd. Ris eller bulgur som smaksatts med buljong och kryddor är också gott till om man inte vill servera enbart crêpes.


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...