Svampcrêpes

Svamp och pannkakor trivs ihop. Milda smaker som får en lite vild accent om man använder skogssvamp. Om du bara får tag i färska, vanliga champinjoner får de mera sting med en nypa torkat svampmjöl eller lite torkade trattkantareller!

Till 4 personer

Pannkakor

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Fyllning

  • 1/2 l skuren, färsk svamp eller motsvarande (använder du färska champinjoner så öka mängden något)
  • 1/2 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • 1 knivsudd muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar
  • 1-2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem. (Smeten räcker till 8 tjocka pannkakor.)

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Hacka eller riv löken mycket fint. Rensa och skär svampen i mindre bitar. 

Stek svampen tillsamman med löken i smör i en tjockbottnad kastrull. När vätskan börjar försvinna strör du mjöl över svampen, sänker värmen och späder med grädde eller mjölk. Låt såsen småputtra i minst 10 minuter. Rör ner crème fraiche och smaka av med muskot, salt och peppar. Låt småputtra till stuvningen har tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket". Lägg paketet/rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

 

 

Läsarkommentarer


Kommentar av E.s
11 maj 2009

Mmmh! Gott!

Fyllningen räcker till cirka åtta pannkakor - den fyllning som blir över används till att täcka crêpesen med.

Täck sedan crêpesen med riven ost och gratinera i ugn 225 grader till de fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Servera gärna med sallad och vitlöksbröd. Ris eller bulgur som smaksatts med buljong och kryddor är också gott till om man inte vill servera enbart crêpes.


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...