Svampcrêpes

Svamp och pannkakor trivs ihop. Milda smaker som får en lite vild accent om man använder skogssvamp. Om du bara får tag i färska, vanliga champinjoner får de mera sting med en nypa torkat svampmjöl eller lite torkade trattkantareller!

Till 4 personer

Pannkakor

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Fyllning

  • 1/2 l skuren, färsk svamp eller motsvarande (använder du färska champinjoner så öka mängden något)
  • 1/2 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • 1 knivsudd muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar
  • 1-2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem. (Smeten räcker till 8 tjocka pannkakor.)

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Hacka eller riv löken mycket fint. Rensa och skär svampen i mindre bitar. 

Stek svampen tillsamman med löken i smör i en tjockbottnad kastrull. När vätskan börjar försvinna strör du mjöl över svampen, sänker värmen och späder med grädde eller mjölk. Låt såsen småputtra i minst 10 minuter. Rör ner crème fraiche och smaka av med muskot, salt och peppar. Låt småputtra till stuvningen har tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket". Lägg paketet/rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

 

 

Läsarkommentarer


Kommentar av E.s
11 maj 2009

Mmmh! Gott!

Fyllningen räcker till cirka åtta pannkakor - den fyllning som blir över används till att täcka crêpesen med.

Täck sedan crêpesen med riven ost och gratinera i ugn 225 grader till de fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Servera gärna med sallad och vitlöksbröd. Ris eller bulgur som smaksatts med buljong och kryddor är också gott till om man inte vill servera enbart crêpes.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...